“ANCAK ALLAH ATEŞ İLE AZABEDER!” PDF 
Cuma, 24 Kasım 2017 00:00

“ANCAK ALLAH ATEŞ İLE AZABEDER!”

Sevgili hocam; İslam dinimizde insan yakmak caiz midir? Hangi durumda olursa olsun (savaş durumu, tehlike durumu, barış durumu) gibi. Aydınlatırsanız sevinirim.

Cevap: İnsan veya herhangi bir canlı varlığı yakmak caiz değildir. Ancak sadece yakılarak temizlenebilen mikroplar yakılabilir. Tabii bu da başka arındırma imkânı olmadığı durumlarda olur. Ebu Hüreyre'nin rivayetine göre Hz. Peygamber, Mekke'de bulunan kızına saldırıp onun çocuğunu düşürmesine neden olan Hebbar bn Esved ile Nafi bn Abd kays'ın yakalanıp yakılmalarını emretmiş, daha sonra bu emrini geri alarak: "Ancak Allah ateş ile azabeder. Siz onları yakalarsanız öldürünüz!" buyurmuştur. Hadisin metni aşağıdadır:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: «إِذَا لَقِيتُمْ هَبَّارَ بْنَ الْأَسْوَدِ وَنَافِعَ بْنَ عَبْدِ الْقَيْسِ فَحَرِّقُوهُمَا بِالنَّارِ» ثُمَّ إِنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ بَعْدَ ذَلِكَ: «لَا يُعَذِّبُ بِالنَّارِ إِلَّا اللَّهُ وَلَكِنْ إِذَا لَقِيتُمُوهُمَا فَاقْتُلُوهُمَا»

Hadisi Ebu Hatim babasından naklettiği gibi (9/333);

İbn İshak Siresinde (2/312); Darimî, (2/222); İbn Hanbel, Müsned: 2/307, 433; Buharî, Cihadda no: 3016; Ebu Davud, no: 2674 babu fi kerahiyyeti harkil-aduvvi bin-nari, Nesaî, Siyer; Tirmizî, Siyer, h. No. 1571; … zikretmişlerdir. Tirmizî Hadisin sahih olduğunu ve ilim sahiplerinin buna göre hareket ettiklerini belirtmiştir.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş