Kur’ân’da Abdest alırken ayakların yıkanması değil, meshedilmesimi emredilir? *** Cennette şeytanın işi ne?

Kur’ân’da Abdest alırken ayakların yıkanması değil, meshedilmesimi emredilir?

Merhaba saygıdeğer hocam, geçen gün bir arkadaşımla konu açılmışken tartışıyorduk ve abdesti yanlış aldığımı söyledi. Diyanetin de Türkçe mealde yanlışlıklar yaparak Maide 6 ayeti yanlış tercüme ettiğini iddia etti. O ayete göre abdest alırken ayakları yıkamak yerine mesh etmemiz gerekiyormuş. Acaba dediği doğru mudur? Birkaç örnek ve rivayet anlatınca kafam karıştı gerçekten. Teşekkürler şimdiden Allah razı olsun.

Cevap: Arkadaşınız doğru söylemiş. Maide Suresinin altıncı ayetinde abdestte başın ve ayakların meshedilmesi emredilir. Ayakları meshetmek farzdır ama ayaklarını yıkayan da meshin daha mükemmelini yaptığı için abdesti geçerlidir. Âyetin doğru anlamını benim mealimden okumalısınız. "Kur'ân-ı Kerim ve Yüce Meali"nde âyetin anlamı şöyledir:

“Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi; meshedin: başlarınızı ve aşıklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta, yahut yolcu iseniz, yahut biriniz tuvaletten gelmişse, ya da kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin; ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allâh size güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve size olan ni‘metini tamam­la­mak istiyor ki, şükredesiniz.”

 

Cennette şeytanın işi ne?

Değerli Hocam, bilindiği gibi; "Âdem Aleyhisselam ve Havva Annemiz Cennette iken Şeytan'ın onları kandırarak yasak meyveden yemelerini sağlayıp cennetten atılmalarına neden olmuştur" denilir. Eskiden beri bu bilgi verilir. Cennet gibi güzel (her türlü kötü şeylerden münezzeh) bir mekânda Şeytan ne geziyormuş? Merak ettim. Saygılar.

Cevap: Tefsirimi, yazılarımı okusaydınız elli kez yazdığım şeyi sormazdınız. Âdem’in yaratıldığı ve bulunduğu cennet dünya bahçelerinden biridir. Âdem bu bahçede ebedi yaşamak istemiştir. Asıl cennette olsaydı zaten orası ebediyyet yurdu olduğundan ebediyyet aramazdı. Demek ki bulunduğu yer ebedi cennet değil, dünya bahçesi idi. Cennet bahçe demektir. Dünyada şeytan olmaz mı? Şeytan olmasa rekabet olmaz, gelişme olmaz. Şeytan da gereklidir ama onun dürtülerinin meleksel düşüncelerle dengelenmesi gerekir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş