SÜNNET NAMAZLAR, İSTEĞE BAĞLI İBADETLERDİR *** ÖĞLE VE YATSI NAMAZLARININ SÜNNETLERİ
Cumartesi, 18 Kasım 2017 00:00

SÜNNET NAMAZLAR, İSTEĞE BAĞLI İBADETLERDİR

Muhterem hocam...namaz beş vakit ve kırk rekat farzdır...madem namaz farz ise neden yirmi rekatını sünnet olarak kılmaktayız...bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum...saygı ve sevgiler...

Cevap: Peygamberimizin cemaatle kıldırdığı namazlara farz denmiş, kendi başına sevap için kıldığı namazlara da sünnet denmiştir. Peygamberimizin kendiliğinden kıldığı isteğe bağlı ibadetler sünnettir. Sünnet namazlar nafile namazlardır. Bunları kılmak zorunlu değildir. Sevap almak için kılan kılar. Kılmayan da günahkâr olmaz. Ama farzları kılmayan günah işlemiş olur. Ayrıntı için "Yeni İslam İlmihali" adlı eserimize bakabilirsiniz.

 


 

ÖĞLE VE YATSI NAMAZLARININ SÜNNETLERİ

Muhterem hocam, soruma geçmeden önce size bizleri aydınlat­tığınız ve paylaştığınız bilgiler için teşekkürlerimi ve minnettarlığımı sunarım.

Kıymetli büyüğüm sorum; Öğlen ve yatsı namazlarında neden ilk ve son sünnet diye 2 ye ayrılmasının bilinen bir sebebi var mıdır? Bu konuda beni bilgilendirmenizi istirham eder size değerli ailenize sağlık mutluluk ve esenlikler diler ellerinizden öperim...

Cevap: İbadetlerde sebep aranmaz. Hz. Peygamber'in kendi isteğiyle yaptığı ibadetlere sünnet denilir. Aslında onun cemaatle kıldırdığı namazlar farz, kendi başına kıldıkları sünnettir. Peygamberimiz öğle vakti cemaat namazından önce kendi evinde namaz kıldığı gibi cemaat namazından sonra da kılmıştır. Bundan dolayı öğlenin ilk sünneti son sünneti denmektedir. Aslında sünnet namazları Hz. Peygamber her zaman kılmamıştır. Çoğu kez kıldığı bireysel sünnetler kuvvetli sünnettir. Ara ara kıldığı bireysel namazlar ise zayıf sünnettir. Bunlara gayri müekked sünnet denilir. İkindinin ve yatsının sünnetleri böyledir.