VAHYİ GEYRİ METLÜV NEDİR? *** VİLDAN VE ĞİLMANIN ANLAMI
Cumartesi, 11 Kasım 2017 00:00

VAHYİ GEYRİ METLÜV NEDİR?

Selamünaleyküm hocam. Allah'ın rahmeti bereketi ve inayeti üzerinize olsun. Hocam ben çok sık sorulan ve belki de hataların çok olduğu bir konu hakkında soru soracağım. Sevgili hocam, Kuranı Kerim tek kaynağımız mıdır? Hocam bir de "vahyi gayri metlüv" diye bir şey var mıdır?

Cevap: İslâm'ın iki kaynağı vardır. Kur'ân ve onun açıklaması durumunda olan Sünnet. Yani Peygamberimizin dini uygulamaları ve sözlü açıklamalarıdır. Asıl temel kaynak Allah'ın vahyi olan Kur'ân'dır. Sünnet Kur'ân'ın yönetmeliği durumundadır. Kur'ân yasa, sünnet yönetmelik. Yönetmeliğin yasanın prensiplerine aykırı olmaması gerekir. Aykırı olursa o geçersizdir. Vahyi metlüv vahiy meleği Cebrail'in Peygam­ber'in ruhuna üflediği vahiylerdir. Vahyi gayri metlüv ise sonradan ortaya atılmış bir terimdir. Bununla Peygamber'in kalbine doğan ilhamlar kasto­lunur. Ama bunlar hangileridir, bu husus belirsizdir. İlham vardır ama bunu vahiy kategorisinde saymak bizce doğdu değildir. Çünkü bunlar Peygamber söylediği zaman derhal yazılmamış, onlarca yıl sonra aktarılan rivayetlerden ibarettir.

 


 

VİLDAN VE ĞİLMANIN ANLAMI

Vildan ve ğilman ne anlama geliyor. Bana onlar şefaat eder mi? Ben Allahtan hep sabır diliyorum. Bana ne olur teselli verin. Birtakım anti depresan ilaç kullanıyorum günah mıdır?

Cevap: Vildan ve ğilman Cennette, cennetliklere hizmet eden delikanlılardır, modern tabiriyle bunlara cennet garsonları denilebilir. Allah sizi cennette vildanların hizmet ettikleri cennet halkından eylesin.