TAĞUT NE ANLAMA GELİR? *** İSLAM ALEMİ NEDEN GERİ KALDI? PDF 
Cuma, 10 Kasım 2017 00:00

TAĞUT NE ANLAMA GELİR?

Dinde zorlama yoktur. Doğruluk, sapıklıktan seçilip belli olmuş­tur. Kim tâğût (şeytân)ı inkâr edip Allah'a inanırsa, muhakkak ki o, kop­mayan, sağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah işitendir, bilendir. Allah, ina­nanların dostudur. Onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Kâfirlerin dostları da tâğûttur. (O da) onları aydınlıktan karanlıklara çıkarır. Onlar ateş halkıdır, orada ebedi kalacaklardır.” (Bakara: 256-257)

Tâğût, tuğyândan mübâlâğa kipinde bir cins ismidir. Çok azgın, azman, azıtkan demektir. Allah'a karşı azan, başkalarını da azdıran her şey tâğûttur. Asıl azdırıcı, şeytan olmakla beraber, kendisini tanrı yerine koyan, insanları yanlış yollara sevk eden kötü kişiler ve kendilerine tapınılan putlar da tâğûtun anlamı içine girer. Tâğut, insanı Allah yolundan çeviren, azdırıp doğruluktan ayıran hak yola engel olmayan çalışan her türlü zorbanın sıfatıdır. Küfür ve zulüm önderlerine de tâğut denilir.

Önceki âyette azgın şeytânı tanımayıp Allah'a inanan kimsenin, sağlam kulpa yapışmış olacağı belirtildikten sonra, 257. Âyette de Allah'ın, kendisine inananların velîsi (koruyucusu) olduğu; onları şirk ve sapıklığın karanlıklarından, imânın aydınlığına çıkaracağı; nankörlerin velisi olan şeytânın da onları imânın aydınlığından batıl düşünce ve inançların karanlığına götüreceği vurgulanıyor.

Zümer Sursinin 17-18. Âyetlerinde de:Tâğût'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a yönelenlere müjde var. Müjdele kullarımı. Onlar ki, sözü dinlerler ve onun en güzeline uyarlar. İşte onlar Allâh'ın kendilerini doğru yola ilettiği kimselerdir ve onlar sağduyu sâhipleridir.” buyurulmaktadır.

 


 

İSLAM ALEMİ NEDEN GERİ KALDI?

Muhterem Hocam, benim daha önce başka bir yerde yayımlanmış olan "İslam alemi iktisadi bakımdan neden geri kaldı" adlı makalemi köşenizde yayımlamışsınız; mutlu oldum, teşekkür ederim. Ancak müellif olarak benim ismimi yazmaya neden gerek görmediniz? Merakımı giderirseniz sevinirim.

Yeni Yılda Allah’tan uzun ömürler dilerim. Hürmetlerimle. Yusuf Gökçe, Osnabrück

Cevap: Genelde isimleri rumuz olarak veriyorum. İsminizin açıkça yazılmamış olması zühul eseri olmuştur. Bu bakımdan o yazıyı açık isminizle birlikte yeniden yayınlamayı düşünüyorum. Selamlar.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş