ZEKÂT MALIN TÜMÜNDEN VERİLİR PDF 
Perşembe, 09 Kasım 2017 00:00

ZEKÂT MALIN TÜMÜNDEN VERİLİR 

Saygıdeğer Hocam merhaba efendim,

Uzun zamandır sizin yazılarınızdan ve kitaplarınızdan faydalan­maktayım. Şu an tefsirinizi okumaya çalışıyorum. Allah sizden razı olsun.

Sizi rahatsız ediyorum kusura bakmayın zekât konusunu danışmak istiyorum.

Bankada duran bir miktar paramın faiziyle geçimimi sağlama­ktayım. Ben şimdi bunun zekatını nasıl vereceğimi bilemedim Biriken faiz üzerinden mi hesaplanacak, ki birikmiyor?

Saygılarımla, selamlar...

Cevap: Zekâtın farz olması için malın nisâb miktarına varması lâzımdır. Nisâb miktarından az mala zekât düşmez. Nisâb, zekâtın farz olması için şerîatın tanıdığı mal miktarıdır. Bu miktar, maldan mala değişir.

Havelân-ı havl ise, eldeki bu malın üzerinden bir Kamerî yılın geçmesi demektir. Bu malın, bir yıl sahibinin elinde bulunmuş olması lâzımdır.

Borcundan ve temel ihtiyaçlarından fazla olarak 200 miskal külçe altını yahut sikkeli olarak 13,75 altını ile bir altın çeyreği yahut da 200 dirhem gümüşü veya bu miktar altın ve gümüş karşılığı parası olan kimseye zekât farzdır. 

Biz bu miktarı yuvarlak olarak 14 altın kabul edersek miktarın takriben 14.000 lira olduğu anlaşılır. Şimdi sizin ihtiyacınızdan ve bir yıllık geçiminizden fazla olarak 14.000 lira paranız varsa bunun üzerinden bir yıl geçtiği takdirde yüzde iki buçuk (%2,5) üzerinden zekâtını vermek gerekir. Bunun gelirinden değil, paranın tümünden zekât verilir. 14 bin liranın zekâtı 350 lira eder. 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş