ORGAN BAĞIŞI
Cuma, 29 Eylül 2017 00:00

ORGAN BAĞIŞI*

Değerli hocam, profesör unvanlı bir zat … bir konuşmasında organ nakli caiz değildir, almam da vermem de diye bir ifade kullanmıştı. Çünkü organlarımız bize Allah tarafından bir emanet olması nedeniyle bunu savunmuştu.

Bana göre de emanettir. Ama bu emanetin toprağa gömülme yerine işine yarayacak bir hastaya derman olması daha sevap değil midir? Tabii ki ben mantıken böyle düşünüyorum. Sizin görüşünüz nedir değerli hocam. Bazı hocalar arasındaki fikir ayrılıkları neden kaynaklanır? İslâm bu kadar zor bir din midir ki herkes başka bir fetva verir? Saygılarımla...

Cevap: O dediğiniz zat ne derse desin, organ bağışı en sevap işlerden biridir. Bedenimiz ve organlarımız elbette Allah'ın emanetidir. Biz sağlığımızda bunları koruruz. Bunları korumak bizim görevimizdir. Ama öldükten sonra bu organların bir başkasında görev yapması daha iyi değil mi? Hattâ eğer koruma açısından düşünürseniz toprakta çürütme yerine bir başkasında yaşatmak, emaneti daha çok koruma anlamına gelmez mi?

Birtakım basit düşünceli insanlar hiçbir kanıta dayanmadan kısır akıllarıyla dine harâmlar sokup dini zorlaştırıyorlar. Din adamları arasındaki ayrılıklar vizyonsuzluktan kaynaklanıyor. Bilgi eksikliği insanları vizyonsuz yapar. Firdevsî'nin dediği gibi "Bilgili olan güçlü olur!" Kur'ân bazında düşünenler vizyonlu insanlardır.

 

*yazı arşivden alınmıştır