TABURE ÜZERİNDE NAMAZ KILINMAZ MI? (1) PDF 
Pazartesi, 11 Eylül 2017 00:00

TABURE ÜZERİNDE NAMAZ KILINMAZ MI? (1)

Sayın hocam gün geçmiyor ki açıklama gelmesin sandalyede namaz olmaz, yasaktır, benim bir arkadaşım her gün bana kızardı: camide yasak hemşerim olmaz, bir gün baktım ki sandalyede namaz kılıyor. Yaa ne oldu hacı, yasak değil mi ki, eee dizim çok ağrıdı ya, en son bir ay sandalyede namaz kıldı, sonra da rahmetli oldu, sayın hocam diyanete yazı yazdım ki, eşek üstünde, arabada, yatarken, her yerde namaz oluyor, sadece sandalyede olmuyor yasak. Peki, neden yasak, gerekçesi nedir, bunu Sayın Süleyman hocam ile televizyonda tartışın da görelim dedim, cevap yok zaten, ama duydum ki Hristiyanlara benzermişiz, sayın hocam zırhlı araba, cepteki telefonlar, giydiğimiz elbiseler benzemiyor mu ki, ayrıca evveli kâfirlerle oturup kalkmayın diyenler son zamanlarda Hristiyanlar kardeşimizdir diyorlar, iyi güzel de mademki kardeşimizdir biz de kardeşe tabii ki benzeyeceğiz, insan kardeşine benzemez mi, yoksa maymuna mı benzeyeceğiz, nasıl rahat ediyorsam öyle namaz kılıyorum sizin dediğiniz gibi saygılar sunarım keşke diyanete yazı yazsanız sevinirim.

Cevap: İslâm’da güçlük yoktur. Dîn kolaylıktır. "Allah size kolaylık ister, güçlük istemez" (Nahl Sûresi: 125) buyurulduğu gibi Bakara Sûresinin son âyetinde de: "Yâ Rabbi, bizden öncekilere yüklediğin ağır yükleri bize yükleme!'' diye duâ edilip Allah'tan, dinde kolaylık istenmesi öğütlenmektedir. Dinin son şekli İslâm, insanları daha iyi şartlar içinde, güzel ahlâk ile bezeyip mutlu kılmak için gönde­rilmiştir. “Allah sizin için kolaylığı ister, çetinliği istemez.” (Bakara: 185), “Allah sizi seçti ve sizin için dinde bir güçlük bırakmadı.” (Hac: 78) Namaz normal olarak ayakta kılınır. Ama ayakta duramayacak olan bir özürlü oturarak kılar. Omurgasından, belinden ağrısı olduğu için oturmakta güçlük çekenler sandalye üzerinde kılabilirler. Sandalyede de oturamıyorsa ayakta, başını eğmek suretiyle rükû ve secde yaparak namaz kılar. Namazın temeli zikirdir. Bu da her halde olur: “Onlar ayakta, oturarak ve yanları üzerine yatarken Allâh'ı anarlar." (Âl-i İmran: 191)

Kur’ân En’âm Suresinde bir dizi Peygamberi andıktan sonra Hz. Peygamber’e, onların izinde gitmesini emretmektedir. Kitap ehline benzemeyi, onlara bir bey sormayı yasaklayan rivayetin uydurma olduğunda şüphe yoktur. Çünkü Kur’ân: Eğer sen, sana indirdiğimizden kuşkuda isen, senden önce Kitabı oku­yan­lara sor!” (Yunus: 94)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş