SON NEFESE KADAR TEVBE MAKBULDÜR PDF 
Pazar, 10 Eylül 2017 00:00

SON NEFESE KADAR TEVBE MAKBULDÜR

Selamünaleyküm hocam, İman edip sonra inkâr eden, sonra inanıp tekrar inkâr eden, sonra da inkârlarında ileri gidenler var ya; Allah, onları bağışlayacak da değildir, doğru yola iletecek de değildir.” (Nisa 137) ye göre bir insan iki kez inkâr eder de, sonra tövbe ederse tövbesi kabul olmaz mı?

Cevap: Yazdığınız âyet inkârda kararlı olan müşrikin durumunu anlatmaktadır. Ama hayatının hangi aşamasında olursa olsun, yaptıklarına gönülden pişman olan, samimiyetle inanıp hakka dönen kulunu Allah dilerse bağışlar. Hz. Peygamber "can köprücük kemiğine dayanıncaya dek kulun tevbesinin kabul edileceğini” buyurmuştur.

Nisa 137’nci âyette önce inanıp sonra inkâr eden, ikinci kez de inanıp tekrar inkâr eden, en sonunda da inkârı iyice artan kimseleri Allah'ın bağışlamayacağı, onları doğru yola iletmeyeceği bildirilmektedir. Acaba bu inanıp inkâr eden, yine inanıp tekrar inkâr eden, böyle böyle iyice küfürleri katmerleşenler kimlerdir? Bunların kimlikleri hakkında çeşitli yorumlar yapılmakla beraber âyetin ruhundan anladığımıza göre burada bir karakter çizilmektedir. Böyle insanlar, her ulusta bulunur. Bazı tipler vardır ki bir türlü içlerine iman yerleşemez. İnanırlar, fakat imanları yerleşmediği için hemen içlerine düşen bir şüphe ile inkâra saparlar. Ama küfürde de rahat etmez, yine inanırlar, fakat yine saparlar. Böyle imanla küfür arasında bocalaya, bocalaya sonunda yüreklerini tamamen inkâr sarar, kalbleri katılaşır, artık doğru yolu bulamazlar. İşte nifakın sonu budur. Demek âyette karakterize edilen tip, nifak (iki yüzlülük) tipidir. Nitekim müteâkip âyetlerde münafıkların davranışları, ayrıntılarıyla canlandırıl­mak­tadır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş