MODERN BİLİMİN, FELSEFENİN IŞIĞINDA KUR’AN TEFSİRİ (1) PDF 
Pazartesi, 04 Eylül 2017 00:00

MODERN BİLİMİN, FELSEFENİN IŞIĞINDA KUR’AN TEFSİRİ (1)

Muhterem Hocam, kıymetli fikirlerinizi öğrenebilir miyim?

Saygılarımla:

Kuran`da modern bilimin teyit ettiği bilimsel gerçekler vahiy yoluyla insanlığa bildirilmiş, bazı örnekler: 1) canlıların sudan yaratıldığı (modern biyoloji bunu doğruluyor); 2) canlıların yaratılmaya devam edildiği (modern evrim teorisi bunu doğruluyor); 3) Kâinatın ilk başta bitişikken sonradan ayrıldığı ve kâinatın genişlemeye devam ettiği (modern astronomi bunu doğruluyor), 4) yıldızların günün birinde söneceği (modern astronomi bunu da doğruluyor), 5) insan embriyosunun döllenmeden başlayarak ana rahminde gelişimi, gelişim safhaları (modern tıp bunu doğruluyor). 6) insanın Parmak uçlarının benzersizliği (modern biyoloji bunu doğruluyor) 7) hayvanların (kuşların, karıncaların konuşma dili olduğu (bilim bunu henüz keşfetmedi)

Yukarıda saydığım örnekler Kur’an’da yazılı bilimsel gerçekler ve bunlar bin dört yüzyıl önce yazılmış. O tarihlerde, insanlık bilimde henüz bugünkü safhada değildi. Bunlar Kur’an mucizesi.

Aslında Kur’an`da, ahiretle ilgili bilgilerin yanında, bu dünya ile ilgili pek çok bilgi verilmiş: 1) insan psikolojisi, 2) insanlar arası sosyolojik ilişkiler; 3) siyasal bilgiler, 4) kadın-erkek ilişkileri, 5) genel ahlak bilgisi, 6) diyalektik mantıkla fikir yürütme (felsefe) 7) gözlem, kıyas, deney ile olaylardan sebep -sonuç ilişkileri çıkarmak. 7) hukuk bilgisi.

Bu bilgileri modern bilimin ve felsefenin (fizik, kimya, biyoloji, astronomi, jeoloji, tıp, sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimi, matematik, hukuk ışığında tefsir etmek mümkün.

Böyle bir tefsir İslam âleminde yepyeni bir çığır açabilir. Belki de İslam medeniyetinin kurulmasına bile vesile olabilir. Allah doğrusunu bilir...

Cevap: Böyle tefsirler çok, yeni keşfedilmiş bir şey değil. Ama bu tefsirleri yapanların hangisi bir icat yaptı da ortaya koydu. Avrupalılar bu gerçekleri, bu bilim verilerini ortaya koyduktan sonra bizler bunların Kur'ân'da haber verildiğini söylemeye başladık. Güzel de Kur'ân okuyarak bir icat veya keşif yapanımız var mı? Bunlarla bir icat ve keşifte bulunulamaz. Kur'ân sadece özet olarak bazı bilimsel gerçeklere işaret eder ama bu bilimsel gerçekleri ortaya çıkaranlar bizler değiliz. Avrupalılar çalıştılar, doğa kanunlarını incelediler; fizik ve astronomi kurallarını öğrenip sonuçlar açıkladılar. Bu inceleme yüzlerce yıl sürdü.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş