Daire alacağım paraya zekât düşer mi? *** Oruç yerine fidye

Daire alacağım paraya zekât düşer mi?

Sayın hocam ben 2,5 sene önce aldığım daireyi mayıs ayında sattım, başka daire araştırıyorum, bu arada param bankada. Ramazan ayı sonuna kadar daire alamazsam bu para zekât vermemi gerektirir mi? Eğer cevap evetse hangi oranda olmalı?

Cevap: İhtiyaçtan fazla olan birikmiş paranın, kazanımından itibaren üzerinden bir yıl geçmeden zekât gerekmez. Ayrıca sizin paranız ihtiyacınız olan konut parasıdır. Eğer oturduğunuz bir mülkünüz (konutunuz) varsa, o zaman mayıs ayında sattığınız bu fazla paraya ancak gelecek Ramazan ayında zekât farz olur. Miktarı yüzde iki buçuktur.


Oruç yerine fidye

Selamünaleyküm hocam. iki kez mide kanaması geçirdim. Bu rahatsızlığımdan dolayı son 7-8 yıldır orucumu tutamıyorum. Bu yılki fidye  mi açlık-kıtlık  çeken Müslüman kardeÅŸlerime yollamam doÄŸru olur mu, borcumu ödemiÅŸ olur muyum. Saygıyla. Evrencik

Cevap: Siz rahatsızlığınız dolayısıyla oruç tutamıyorsanız, rahatsızlığınız iyileşecek durumdaysa şifa bulduğunuz zaman, tutamadığınız oruçları kaza edersiniz. Ama rahatsızlığınız süreklilik arz ediyorsa ve oruç tutmanız size zararlı ise fidye verirsiniz. İstediğiniz fakirlere fidyenizi verirsiniz. Fidyeniz oruç borcu yerine geçer.


 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ