CEMAATLE NAMAZ KILMAK
Perşembe, 24 Ağustos 2017 00:00

CEMAATLE NAMAZ KILMAK*

Hocam.. Cemaatle namaz kılmanın hükmü nedir? Söylendiği gibi cemaatle kılınan namaz, ferdi kılınan na­maz­dan 27 kat daha mı hayırlı? Buradaki 27 derece daha fazladan kastedilen nedir? Cemaatle namaz kılmak, cami’de mi olur? Yoksa evde aile bireyleri arasında da olur mu? ...

Cevap: Evet hadiste cemaatle namazın, bireysel namazdan 25 veya 27 derece daha üstün olduğu ifade edilmiştir. Sebebi şudur: İnsanlar bir araya geldikleri zaman birbirlerini etkilerler. Birindeki olumlu düşünce, duygu, ötekine de geçer. Mevlid veya toplu Kur'ân okunurken bir iki kişi ağlayınca diğerleri de duygulanıp ağlarlar. Yani manevi hava sirayet eder, topluluğu sarar.

Ayrıca insanlar bir araya geldikleri zaman tanışırlar. Birbir­lerinin dertlerini, sorunlarını paylaşırlar. Birinin yardıma ihtiyacı olur­sa yapabilenler ona yardım ederler. Birbirlerini tanıyınca daya­nışma olur. Böylece dayanışmalı, birbirini seven toplum oluşur.

İşe cemaatle namazın bireysel namazdan üstün oluşunun hik­meti budur. Ayrıca Peygamberimiz, "Allah'ın eli, cemaatin üzerinde­dir" buyurmuştur. Bu da toplu ibadetin manevi derecesini, İlâhî rah­meti çekeceğini belirtir.

Ancak hadisteki 25 derece veya 27 derece söylemi, bir çokluk belirtisidir. Yani cemaat halinde namazın bireysel namazdan çok erdemli, çok sevap olduğu, böyle rakamsal bir söylemle dile getirilmiştir. Bu tıpkı “Bir âlim, âleme bedeldir” söylemi gibi erdem belirtisidir. Bundan matematiksel bir anlam çıkarmak doğru değildir.

Ayrıca farz namazlar için bu üstünlük söz konusudur. Maksat insanları bir araya toplayıp toplumsal sevgi ve dayanışmayı sağla­maktır.

Cemaatle namaz için ille cami veya mescit şart değildir. Aile bireylerinin, evde veya herhangi bir yerde birlikte namaz kılmaları da kendilerine cemaat sevabını kazandırır. Önemli olan birlikte namaz kılmaktır. İki kişi de olsa birinin imam olup cemaatle namaz kılmaları öğütlenmiştir. Çünkü bu, onlara cemaat namazının sevabını kazandırır

Ama kişinin sakin zamanlarda, özellikle gece vakitlerinde kendi başına nafile ibadeti, namazı, bazen cemaat namazından da üs­tün olur. Peygamberimiz gece teheccüd namazlarını ve ayrıca farzlar dışındaki sünnetleri çoklukla camide değil, kendi evinde bireysel olarak kılmıştır. Kur'ân da geceleyin kalkıp evlerinde ibadet edenleri övmek­te, Nur Suresinde onların evlerinde yanan mumu Allah'ın ışığı olarak tanımlamaktadır.

 

*yazı arşivden alınmıştır