HUTBEDE HERHANGİ BİR ÂYETİ OKUMAK ŞART MI? *** KAN ÇIKMASI ABDESTİ BOZAR MI? PDF 
Çarşamba, 23 Ağustos 2017 00:00

HUTBEDE HERHANGİ BİR ÂYETİ OKUMAK ŞART MI?*

Muhterem hocam, bugün ... okuyucunuzun sorularına cevap verirken Diyanete bildirin demektesiniz. Sayın hocam ben 2 yıldır diyanetten bir konuda beni tatmin edecek cevap alamıyorum. Konu şu: Ben 2 yıl öncesine kadar cuma hutbelerinin birinci bölümünden sonra imamdan minberde ''Allah indinde din İslâm'dır'' âyetini dinlerdim. Ancak 2 yıldır bu âyetin okunması son buldu. Ben 2 yıldır bunun neden artık okunmadığını soruyorum ama maalesef cevap alamıyorum. Pardon cevap alamıyorum deyip günahlarını almayım. Cevap veriyorlar ama sorumun cevabını değil de dereden tepeden bir şeyler yazıyorlar.

Sizden rica etsem acaba bana tatmin edici bir cevabınız olabilir mi bu konuda? Acaba söylendiği gibi ABD. Ve AB.'li dostlarının emri ve hükümetin talimatlarıyla mı kaldırıldı okunmuyor bu âyet? Saygılarımla...

Cevap: Hutbede şu âyet okunacak, bu âyet okunacak diye bir hüküm yok. Yalnız ikinci hutbenin sonunda Nahl Suresinin, Allah'ın adaleti, iyiliği emreden âyeti okunmaktadır. Ama hutbenin temeli Allah'a hamd ile başlamak, Müslümanlara güzel ahlakı öğütlemektir. Sorduğunuz sorunun dini bir gerekçesi yok ki cevap versinler. Daha önce dediğiniz âyeti okuma geleneği yoktu. Sonra bir ara bazı imamlar bu âyeti okumaya başladılar. Hâlâ da okuyanlar var, okumayanlar var. Bu âyeti okumak hutbenin gereği değil ki. Siz hoşunuza gittiği için aslında dinde yeri olmayan bir şeyin uygulanmasını istiyorsunuz. Her gün dinin kuralları ve gelenekleri değiştirilemez. Bilmiyorum bu ısrarınız neden? Siz istediğiniz zaman âyeti açar okursunuz. Halk zaten anlamıyor. Ha o âyet okunsun, ha başkası. Kim anlıyor âyetlerin mânâsını?

 


 

KAN ÇIKMASI ABDESTİ BOZAR MI?*

Sayın Hocam; Cuma namazına gitme­den önce tırnağımla parmağım hafif kesildi.. Ben önemse­medim. Namaz abdestini aldım ve camide yerime oturdum. Ezan okunmadan az önce zannedersem çok az miktarda sadece yaranın bulunduğu yerde biraz kan gördüm fakat sadece yaranın üzerinde zaten 1 mm. bile değil yara.. Hiç akmadı kan..Sadece yara üzerinde durdu. Bu olay abdestimi bozmuş mudur? Namazım kabul müdür? ...

 

Cevap: Kan çıktığı yeri geçip akmamışsa abdestiniz bozulmaz. Rahat olun. Ama kalbinizde kötü düşünceler dolaşmışsa o namazdan zaten bir şey çıkmaz. Önemli olan dış değil, gönüldür gönül. İnsanlar özü bırakıp basit şeylerle ayrıntı içine giriyorlar. Bu, ne dünyaya yarar, ne âhirete.

 

*yazı arşivden alınmıştır

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş