İmam-i Gazalî ve İhya adlı eseri hk. *** Kızıma ne isim koymalıyım?

İmam-i Gazalî ve İhya adlı eseri hk.

Çok saygıdeğer Hocam, Öncelikle selam eder, saygı ve hürmetle ellerinizden öperim. Allah sizden razı olsun, daha önce de birkaç sorumu cevaplamıştınız. Sayın Hocam, İmam-ı Gazali ve eseri " İhya-i Ulumiddin " hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum. Bir arkadaşım bu kitabın çok faydalı olduğunu, mutlaka alıp okumam gerektiğini söyledi, siz ne dersiniz? Saygı ve hürmetlerimle....... Allah(c.c)'a emanet olun Hocam........Serpil Erkan.

Cevap: İmam-ı Gazâlî, Tasavvufla şeriati gayet güzel mezc eden, dini sorunların manevi geri planını güzel izah eden filozof bir din âlimidir. Evet, İhya'nın mutlaka okunması gerekir. Ancak Gazâlî, anlattığı konuyu destekleyen hadis rivayetlerini pek eleştiriye tutmadan almıştır. İşte eserin zayıf tarafı, budur. Maamafih önemli olan tek tek hadis rivayetleri değil, ana konudur. Dinin ruhani yönünü onun gibi başarılı biçimde anlatan bir âlim yoktur, denilebilir.

 

Kızıma ne isim koymalıyım?

Selamünaleyküm Sayın Hocam! Ben sekiz aylık hamileyim ve bize cinsiyetinin büyük ihtimal kız olduğu söylenen bebeğimize isim koyma konusunda bir türlü karar veremiyorum. İkimiz de dinimizde güzel bir anlamı olan, söylenişi çok abes kaçmayacak olan, faziletli bir isim olsun istiyoruz. Ben bir de çok fazlaca, çok yaygın kullanılanlardan olmasın istiyorum. Bu arada göbek adını 'Amine' koyduk.

Eşim kendi fikri olarak (gönlünden geçen) 'Hüma' ismini söyledi, ben de sözlükleri tarıyorum, birkaç isim ayırdım ama karar veremiyorum. Bu isimler: Hüma, Ecrin, Buğlem ve Suden. Siz biliyorsunuzdur ama yanlışsa lütfen düzeltin, bu isimlerin anlamları:

1- Hüma: Cennette sürekli uçmakta olan kuş.

2- Ecrin: Allah'ın hediyesi.

3- Buğlem: Cenneti müjdeleyen melek.

4- Suden: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in cennette en çok sevdiği ağacın ismi.

Sizce bunlardan hangisi olursa daha iyi olur ve bunların haricinde sizin tavsiye edeceğiniz isim var mı? Bir de 'Ceyna' diye bir isim var, Kur’ân’da da geçiyor, ama anlamını bir türlü bulamadım, biliyorsanız anlamı nedir? Bu sorularımı yanıtlarsanız, yol gösterirseniz, bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi esirgemezseniz çok sevinirim! Cevabınızı bekliyorum.

Şimdiden çok teşekkür ederim Süleyman Hocam, Allah' a emanet olun!!! Papatya ysg

Cevap: Yazdığınız isimlerin bir tanesi güzel. Ötekiler gülünç şeyler. “Ceyna” diye bir isim olamaz. Çünkü bunun bir anlamı yoktur. İşte insanlar böyle. Kur'ân'a bakıp bir kelimeyi bölüyor, yani kelimenin sadece bir iki hecesini isim alıyorlar. Bu ne kadar yanlış! “Ceyna” diye bir isim yok. Sadece “Necceyna” kelimesi var. “Necceyna” biz kurtardık demektir. İşte bu fiilin ilk hecesini atmışlar, geriye “ceyna” kalmış. Anlamı ne? Hiç. Bu tıpkı Türkçe parmak kelimesinin başındaki par hecesini atarsanız geriye mak kalır. Mak sesinin bir anlamı var mı? İşte Ceyna da öyle.

Ecrin kelimesi de isim olamaz. Çünkü ecr kelimesi ücret, ödül, maaş anlamını verir. Kelimenin başına bir takı (cer) harfi gelirse o zaman ecrin olur. Ama asıl kelime ecr'dir. Siz bu ismi vermek istiyorsanız olabilir ama Araplarda böyle bir isim verilmez.

Yine bunlar içinde bence en güzeli Hüma'dır. Hüma kelimesi de Kur'ân'da geçen bir isim değildir. Farsçadır. Kur'ân'da hüma geçer ama ikil zamirdir. O ikisi demektir. Fakat Farsçada ve Türkçede Hüma kuşu, uğurlu bir kuş, devlet kuşu olarak bilinir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş