HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (10)
Çarşamba, 28 Haziran 2017 00:00

HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (10)

(...dünden devam)

Cemâatle kıldıkları bu namazlardan ayrı olarak da çeşitli zamanlarda namaz kılmışlardır. Kendi başına kıldığı bu namazlara Kur’ân nâfile, yani ayrıca, fazla adını vermektedir. Ama kendisi kıldığı namazları, farz, nâfile gibi derecelere ayırmış değildir. Zaten böyle niyetler yaparak da (farza, yahut nâfileye niyet ettim) şeklinde bir niyet yaparak da namaz kılmamış, o sadece Allah’a yaklaşmak, O’nun rızâsını kazanmak için cemâatle ve yalnız olarak namaz kılmıştır. Onun kendi başına kıldığı namazlara sonradan sünnet ve nâfile adları verilmiştir. Bu terimlerin, Peygamber döneminde kullanılan terimler olduğu kanâatinde değiliz.

Şimdi biz onun, kendi başına, kıldığı namazları anlatmağa çalışacağız:

Mü’minlerin annesi Hafsa’nın (Allah kendisinden râzı olsun) haberine göre: Peygamber (s.a.v.) şafak attıktan sonra hafif (kısaca) iki rek‘at kılardı (Buhârî, Teheccüd, bâbu’t-Tetavvu‘i ba‘de’l-mektûbeti). Hz. Ömer’in oğlu Abdullah da: “Peygamber (s.a.v.) ile birlikte, öğleden önce iki secde kıldım, öğlenin ardından da iki secde kıldım. Akşamdan sonra iki secde kıldım; yatsıdan sonra da iki secde kıldım. Cum‘adan sonra da iki secde kıldım. Akşamla yatsının nâfilelerini kendi evinde kıldı.” (Buhârî, Teheccüd, bâbu’t-Tetavvu)

Hz. Ayşe’nin rivayetine göre de Peygamber öğleden önce dört, ğadât(sabah namazın)dan önce iki rek‘ati hiç bırakmazdı (Buhârî, Teheccüd, bâbu’t-Tetavvu‘).

Bu rivayetler gösteriyor ki Peygamber (s.a.v.), çoğunlukla öğle namazından önce iki, bazen de dört rek‘at nâfile kılmış, akşam namazından önce de iki rek‘at kılmış ise de insanların bunu sünnet (âdet) edinmelerini istememiştir (Buhârî, Teheccüd, bâbu’s-salâti kable’l-mağribi).

Hz. Peygamber, bazen farzın dışında namaz kılmamış, hattâ bazı önemli işleri olduğu zaman iki namazı birlikte (cem‘ederek) kılmıştır.

Ebû’ş-Şa‘sâ’ Câbir, Abdullah ibn Abbâs’ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Allah’ın Elçisi ile birlikte sekiz rek‘at cem‘an ve yedi rek‘at cem‘an kıldım.” Câbir’den bu rivayeti alan Amr, kendisine sormuş:

– Ey Ebû’ş-Şa‘sâ’, sanıyorum ki Peygamber, öğleyi ertelemiş, ikindiyi öne çekmiş; yatsıyı öne çekmiş, akşamı ertelemiş.

– Ben de öyle sanıyorum, demiş (Buhârî, Teheccüd, bâbu men lem yetetavva‘ ba‘de’l-mektûbeti).

Peygamber (s.a.v.), Hendek Savaşında öğle, ikindi, akşam ve yatsıyı, yatsı vakti içinde birlikte kıldırmıştır (Nesâ’î, Mevâkît: 55, Ezân: 23; İbn Hanbel, Müsned: 3/25).

(devamı yarın..)