HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (9)
Salı, 27 Haziran 2017 00:00

HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (9)

(...dünden devam)

Bu rivayetlerden anlıyoruz ki Peygamber (s.a.v.), sabahın iki rek‘at sünneti hariç, bazen altı rek‘at teheccüd, bir rek‘at vitr; bazen sekiz rek‘at teheccüd, bir rek‘at vitr kılardı. Bazen de Vitr ve sabahın iki rek‘at sünneti de dahil olmak üzere onüç rek‘at kılardı.

Hz. Ayşe, “Peygamber’in gece namazının nasıl olduğu” so­rusuna şöyle yanıt vermiştir: “Gecenin evvelinde uyurdu, sonu­na doğru kalkar, namaz kılar, yine yatağına gelirdi. Müezzin ezân okuyunca sıçrar, ihtiyacı varsa yıkanır, yoksa abdest alıp çıkar­dı (Buhârî, Teheccüd: Men nâme evvele’l-leyli ve ahyâ âhirahû). Gece teheccüd için kalktığı zaman ağzını misvâk ile temizlerdi.” (Buhârî, Teheccüd: bâbu tûli’l-kıyâm)

Abdullah ibn Abbâs, bir gece Peygamber(s.a.v.)in eşi, ken­disinin de teyzesi bulunan Meymûne'nin yanında kalmıştı. Gördük­lerini anlatıyor: "Yastığın enine başımı koydum, Allah'ın Elçisi de uzunluğuna başını koyup uyudu. Gece yarısı yahut biraz önce veya biraz sonra uyandı, gözlerini ovaladı, Âl-i İmrân Sûre­si’nin son on âyetini okudu. Sonra kalktı, asılı bulunan kırbayı alıp onunla güzelce bir abdest aldı, namaza durdu. Ben de kalkıp yanında namaza durdum. Allah'ın Elçisi sağ elini başıma koydu, sağ kulağımı tutup büktü. İki rek‘at kıldı. Tekrar iki rek‘at, tekrar iki rek‘at, tekrar iki rek‘at, tekrar iki rek‘at ve tekrar iki rek‘at kıldı. Altı defa. Sonra tek bir rek‘at kılıp uzandı. Sonra müezzini gel(ip çağır)dı. Kalkıp iki rek‘at kıldıktan sonra çıkıp sabah namazını kıldırdı." (eş-Şemâil: s. 45)

Şayet Peygamber (s.a.v.) hastalık, uykuda kalma gibi bir sebeple gece namazını kaçırmış olursa, gündüzün on iki rek‘at namaz kılardı (Müslim, Salâtu'l-musâfirîn: b. 18, h. 140, 141).

Farzlarla Birlikte Kıldığı Nâfileler:

Burada bir hususa dikkati çekmek isterim: Peygamber (s.a.v.), namazları, farz, nâfile diye ayırmamıştır. Kimi namazları, belli va­kitlerde düzenli olarak cemâatle kıldırmıştır ki bunlara sonradan fıkıh terimi olarak vâcib (farz) veya mektûbe denmiştir. Bunları, Mes­cidinde veya toplu seferlerinde ashâbıyla birlikte kılmıştır. Bunlar beş vakit ve 17 rek‘attir. (Sabah: 2 + öğle: 4+İkindi 4+ akşam 3+ yatsı 4=17) Sabah, akşam-yatsı ve gece namazı vakti Kur’ân ile sabittir: (İsrâ: 50/78-79, Hûd: 52/114). Öğle ile ikindi, Peygamber’in kendi uygulamasıyla sâbittir. Kendisinin uygulamasına dayanan vakit namazlarını birleştirerek kılmak câizdir. Çünkü kendisi bunları çoklukla ayrı ayrı kılmış ise de bazen birlikte de kılmıştır. Bundan dolayı öğle ile ikindiyi; akşamla yatsıyı birini öne çekerek yahut erteleyerek ötekiyle birleştirip kılmak câizdir. Yani öğleden akşama kadar olan zaman içinde sırasıyla önce öğleyi, sonra ikindiyi birlikte kılmak ve güneşin batmasından alacakaranlık vaktine kadar olan zamanda da akşam ile yatsıyı yine sırasıyla ve birlikte kılmak câizdir. Kendisi seferlerinde ve bazen de normal zamanlarında böyle yapmışlardır.

(devamı yarın..)