HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (8)
Cumartesi, 24 Haziran 2017 00:00

HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (8)

(...dünden devam)

Ayrıca Hz.Peygamber ümmetini zikre teşvik etmiş:“Rabbını zikredenle etmeyen, diri ile ölü gibidir.” (Buhârî, Da‘a­vât: 67), “Bir topluluk oturup Allah’ı zikrederse, melekler onları kuşatır, rahmet onları kaplar, üzerlerine sekîne (huzur, feyiz) iner ve Allah onları, kendi yanındakilere anar.” (Müslim, Zikir: 38, 39; Tirmizî, Da‘avât: 7), “Cennet bahçelerinin ne olduğu” soru­suna “Zikir meclisleridir” yanıtını vermiştir (Tirmizî, Da‘avât: 83; İbn Hanbel, Müsned: 3/150).

Hiçbir gölgenin olmadığı Kıyâmet gününde Allah'ın göl­gelendireceği yedi kişiden birinin de: " Allah'ı tenhâ'da anıp da gözlerinden yaş akan kimse" olduğunu bildirmiştir (Buhârî, Edeb: 36, Zekât: 16, Rikak: 24, Hudûd: 29; Tirmizî, Zühd: 53; Nesâ'î, Kadâ: 2; Taberânî, Şi'r: 14).

Peygamber’in zevcesi Hz. Hafsa: “Allah’ın Elçisi’nin evin­deki yatağı, ikiye katladığımız kıl bir kilimden ibâretti. İkiye katladığımız palas üzerinde uyurdu. Bir kere kilimi dörde kat­ladık. Sabahleyin

– Bu gece altıma ne serdiniz? dedi.

Kilimi dörde katladığımızı söyleyince buyurdu ki

– Yine eskisi gibi yapınız. Çünkü yatağın yumuşaklığı, gece namazıma engel oldu!.

Bazen de işlemeli bir dîvân üzerinde uyurdu, uzandığı yatak, böğründe iz yapardı.” (eş-Şifâ: s. 110)

Hz. Peygamber Gece ve Gündüz Kaç Rek‘at nâfile Kılardı?

Bir adam, Allah’ın Elçisi’ne gece namazını sordu. Buyurdu ki: “İkişer, ikişer kılarsın. Eğer sabah olacağından korkarsan, tek rek‘at kıl.” Hz. Ayşe’ye de Peygamber’in gece namazı so­rulmuş, şöyle demiş: “Sabahın iki rek‘ati dışında, yedi, dokuz ve onbir rek‘at idi. Ve yine demiş Peygamber (s.a.v.), vitir ve sabahın iki rek‘ati de dahil olmak üzere geceleyin onüç rek‘at (nâfile) kılardı.” (Buhârî, Teheccüd: 10. Keyfe kâne salâtu’n-Nebiyyi)

Yine Hz. Ayşe, Allah Elçisi’nin, Ramazandaki (gece) namazı hakkındaki soruyu şöyle yanıtlamış: “Allah’ın Elçisi (s.a.v.), ne Ramazân’da, ne de onun dışındaki zamanlarda onbir rek‘atten fazla kılmamıştır. Dört rek‘at kılardı, o kadar güzel ve uzun kılardı ki sorma! Sonra yine dört rek‘at kılardı, o kadar güzel ve uzun kılardı ki sorma! Sonra üç rek‘at kılardı. Dedim ki

– Ey Allah’ın Elçisi, vitri kılmadan mı uyuyorsun? Buyurdu ki

– Benim gözlerim uyur, kalbim uyumaz.” (Buhârî, Teheccüd, Kıyâmu’n-Nebiyyi, Savm: 68)

Abdullah ibn Abbâs da, Hz. Peygamber’in, geceleyin onüç rek‘at (nâfile) kıldığını söylemiştir (Buhârî, Teheccüd, Keyfe kâne salâtu’n-Nebiyy.).

(devamı bayram mesajından sonra..)