BİR KÜLTÜR KENTİNİ TANITAN ÖNEMLİ BİR KİTAP (2)
Pazartesi, 12 Haziran 2017 00:00

BİR KÜLTÜR KENTİNİ TANITAN ÖNEMLİ BİR KİTAP: "SEKİZİNCİ ŞEHİR-İZ BIRAKANLAR" (2)

(...dünden devam)

Abdurrahman Efendi'nin ömründe aldığı en güzel hediyeydi bu. Maalesef 1915 Sevkiyatının ardından düzeni bozulan Harputlu­lar çeşitli yerlere hicret etmeğe başlamışlar; Mahpeyker, kocasının Yemen'e gidip bir daha dönmemesi üzerine kederinden vefat etmiş, Abdurrahman Efendi de İzmir Menemen'e göç ederken eskiciye verdiği eşya arasına bu eşsiz tablo da yanlışlıkla satılmış; Harput'taki Amerikan koleji müdürünün satın aldığı eşya arasında bu tablo da bir antikacının dükkânına gelmiş.

Kolej müdürü Mr. Barnum'un misafiri olarak Harput'a gelmiş olan Amerikalı Mrs. Katy de merak dürtüsüyle katıldığı Mahpey­ker'in düğününde o eşsiz güzellikteki bir çift zümrüt yeşili göze hay­ran kalmıştı. İşte İstanbul'da Antikacı dükkânında rastladığı, sahi­binin düğününde bulunmuş olan Mrs. Katy, bu tepsiyi 100 (yüz) Hamidiye altınına satın almıştı.

O sırada gezi için İstanbul'a gelmiş olan Abdurrahman Efendi, antikacı dükkânında gördüğü kızının tablosunu satın almayı düşündü ise de ne o kadar parası vardı, ne de Amerikalı bayan onu satmak niyetinde idi. Katy, Mahpeyker'in öldüğünü de öğrenince teselli için babasına dedi ki: "Siz yaşlı bir adamsınız. Daha uzun bir zaman bu tabloya sahip olamazsınız. Kimse de bu tablonun önemini anlayamaz. Bu tablo sizden sonra telef olur.. Bırakın, götüreyim de bu tablo, çok önemli bir müzede ebedileşsin…"

Yazar, bu düğün hikâyesinden sonra Osmanlı döneminde Harput-Elazığ valiliği yapan Hacı Ahmet İzzet Paşa'nın, İstiklal Savaşı'nda Mustafa Kemal Paşa'nın komutanlarından Yakup Şevki Paşa'nın özgeçmişini, İstiklal Savaşındaki rolünü anlatır. İstiklal Savaşının cereyanına da kısaca işaret eder.

Ardından Beyzade Efendi'nin hikâyesi yer alır. 1876-1877'de geçen ve 93 harbi diye anılan savaşa temas eder. Harput'un ulema ve mutasavvıflarını anlatır. Daha sonra, Harput'un yetiştirdiği, 20. yüzyılda iz bırakan Kimseleri kendi kalemleriyle anlatmaya çalışır.

Okurlarıma bu eseri okumalarını tavsiye ederim. İsteme adresi:

Örnek Ofset Matbaacılık tic. Sn. Ltd. Şti. Gazi Caddesi No. 45 /P: 6 Elazığ

Telefon: 0424 212 17 32

***