NİKÂHIN TAMAMEN DÜŞÜP DÜŞMEDİĞİ (BÜYÜK AYRILIK) (2)
Salı, 06 Haziran 2017 00:00

NİKÂHIN TAMAMEN DÜŞÜP DÜŞMEDİĞİ (BÜYÜK AYRILIK) (2)

(...dünden devam)

Benim kanaatime göre siz eşinizle yeniden evleniyormuş gibi mehir vermek suretiyle evlenebilirsiniz. Ancak yeni nikâh eşinizin muvafakatıyla ve rızasıyla olabilir. Bir kez veya iki kez boşamada kadına dönmek için mehir veya kadının rızası gerekmez. Ancak Büyük Beynunet'te (yani kesin ayrılıkta) yeniden dönebilmek için kadının nikâhı şarttır. Ayrıca ona mehir yani evlenme parası vermek gerekir. Ama kadın isterse mehri bağışlayabilir, almayabilir. Benim Kur'ân âyetlerinden anladığım budur. Ama siz eğer başka din görevlilerine sorarsanız onlar, Büyük ayrılıkta tekrar eşine dönmek için kadının, başka biriyle evlenmesi gerekir, derler.

Gerçi Kur'ân kadının başka biriyle evlenmeden eski kocasının onunla yeniden evlenemeyeceğini belirtir ama bu ifadenin asıl amacı, kadına özgürlük tanımaktır. Çünkü Araplar kadını boşar, yine döner, yine boşar, yine döner. Kadını ne özgür bırakırlardı, ne de ona kocalık yaparlardı. İşte kadını bu tür esaretten kurtarmak için ayrılan kadının, başka biriyle evlenme özgürlüğünü getirmiştir. Ama kadın, başka biriyle evlenmek istemez de yine kocasına dönmek isterse Kur'ân buna da engel koymamıştır. Bu konuda şöyle buyurmaktadır: "230- Erkek yine boşarsa, artık bundan sonra kadın, başka bir kocaya varmadan kendisine helâl olmaz. O (vardığı adam) da bunu boşarsa, Allah’ın sınırları içinde duracaklarına inandıkları takdirde (eski karı kocanın) tekrar birbirlerine dönmelerinde kendilerine bir günâh yoktur. İşte bunlar Allah’ın sınırlarıdır. (Allah) bunları, bilen bir toplum için açıklamaktadır.

231- Kadınları boşadığınız zaman, bekleme sürelerini bitirdiler mi, ya onları iyilikle tutun, ya da iyilikle bırakın; haklarına tecâvüz edip zarar vermek için onları (yanınızda) tutmayın. Kim bunu yaparsa kendine yazık etmiş olur. Allah’ın âyetlerini eğlence yerine koymayın; Allah’ın size olan ni‘metini ve size öğüt vermek için Kitap ve Hikmet’ten size indirdiklerini düşünün, Allah’tan korkun ve bilin ki, Allah her şeyi bilir.

232- Kadınları boşadığınız zaman bekleme sürelerini bitirdiler mi, kendi aralarında güzelce anlaştıkları takdirde, (eski) kocalarıyla evlenmelerine engel olmayın. Bu, içinizden Allah’a ve âhiret gününe inanan kimseye verilen öğüttür. Bu, sizin için daha iyi ve daha temizdir. Allah bilir, siz bilmezsiniz." (Bakara: 230-232)

***