ORUÇ FİDYESİ HK. *** ORUÇ FİDYE
Pazar, 28 Mayıs 2017 00:00

ORUÇ FİDYESİ HK.

Hocam merhaba ben annem adına yazıyorum. Annem 68 yaşında ve hastalıklarından dolayı oruç tutamıyor şeker tansiyon mide ilacı ağrı kesici gibi sürekli kullanması gereken ilaçlar kullanıyor. Geliri sadece 1.400 tl emekli maaşı var, oruç tutamadığı için orucun fidyesini vermesi gerekiyor mu? gerekiyorsa ne yapması lazım bununla ilgili detaylı bir bilgi verebilir misiniz? Teşekkür ederim...

Cevap: Oruç tutmakta zorlanan kimse oruç yerine fidye verir. Annenizin, her gün için bir fidye vermesi icabeder. Bir fidye bir fitre demektir. Kısaca anneniz bir aylık oruç için 300 (üç yüz lira) fidye verir. Ama annen yoksul ise genişliğe çıktığı zaman verir. Eğer annenizin hastalığı iyileşmeyecek türden ise o zaman ona oruç farz değildir. Namazını kılsın, Allah'ı çokça zikretsin. Allah yardımcısı olsun.

 


 

ORUÇ FİDYE

Hocam, bir sorum daha olacak. Bir komşumuz da annem gibi hastalığından dolayı oruç tutacak durumda değil ama maddi olarak rahat, bankadaki parasından dolayı aylık 2 bin lira faiz geliri var. Oturduğu ev akrabasının ama kira vermiyor. Bizim buradaki cami hocası sormuş senin fidye vermene gerek yok demiş, hocanın dediği doğru mudur diye soruyor komşumuz.

Cevap: Size daha önce de yazdım. Oruç tutamayacak derecede hasta veya yaşlı olan kimseye oruç farz değildir. Onun oruç fidyesi vermesi de gerekmez. Fidye oruç tutabilecek durumda olup tutmakta zorlanan kimseler için gereklidir. Eğer o bayan oruç tutamayacak derecede hasta ve iyileşme ümidi yok ise ona oruç farz olmadığı için fidye vermesi de gerekmez. Ama iyileşme ümidi bulunan hasta veya zayıf kimseler isterlerse oruç yerine fidye verebilirler. Cami hocası herhalde o hanımın oruç tutamayacak derecede hasta veya zayıf olmasına göre hüküm vermiştir. Bununla beraber maddi durumu yerinde olan o hanımın fidye vermesi daha güzeldir. Hem içi rahat eder, hem de fakirleri sevindirmenin sevabını alır.