NAMAZLARIMIZDA OKUDUĞUMUZ DUÂLAR..
Perşembe, 18 Mayıs 2017 00:00

NAMAZLARIMIZDA OKUDUĞUMUZ DUÂLAR..*

Sayın hocam... Size uzun uzun övgüler düzüp zamanınızı işgal etmek istemiyorum. Ancak şu kadarını arz etmeme izin verin... Siz İslâm alemine Allah’ın bir lütfusunuz... Sizi çevremle birlikte çok seviyoruz ve saygı duyuyoruz... Allah sizden ve sizin gibilerden razı olsun... Haklarınızı bizlere helâl ediniz... Sorularıma geçiyorum:

1) Namazlarımızda Fatiha suresi ile Kur’ân'dan âyetlerin dışında okuduğumuz duâların tamamının âyet olmadığını biliyoruz..."Subhâneke..., ettehiyat..., allahumme salli..., allahumme barik... ve kunut duâlarını Hz. Peygamber (s.a.v.) namazlarında okumuş mudur?... Yoksa bunlar asr-ı saâdet sonrası uygulama mıdır?...

2) Bu duâların yerine başka duâlar da okunabilir mi?...

3) Ülkemizdeki Müslümanların % 95'i ne okuduğunu bilmiyorlar... Arapça duâlar yerine içimizden geldiği gibi ve Türkçe dua okuyabilir miyiz?...

4) Ben namazlarımda "Allahumme salli" ve "Allahumme barik" duâları yerine Allah'ın bize Kur’ân'da öğrettiği bazı dua âyetlerini (örneğin: Bakara 201; İbrahim 40 ve 41. âyetler) okuyorum... Ayrıca kunut duâsı yerine Türkçe duâlar yapıyorum... Sizce doğru mu?...

Saygılarımı ve sevgilerimi arzediyorum... Allah'a emanet olunuz...

Cevap: Sayın ..., teşekkür ederim.

1) Namazda âyetler dışındaki duâları Türkçe de okuyabilirsiniz. Namazın ögesi Kur'ân okumaktır. Duâlar namazın ögesi değil. Siz istediğiniz duâyı yapabilirsiniz. Fatiha'ı okumak şartıyla.

2) Elbette belli duâlar yerine onlarla aynı anlama gelecek başka duâlar da okunabilir. Dua, Allah ile iletişim kurmaktır. En büyük iletişim sözden çok gönül iletişimidir. Zaten Allah bizim sözümüzden çok gönlümüze, düşüncelerimize bakar.

3) Maalesef ülkemizde halk, hiç anlamadığı duâları okuyup durur. Yahu bunlar Tanrı sözü değil, insanların sözü. Hattâ birçoğu Peygamber'in sözü de değil. Ama öyle kalıplaşmış, kemikleşmiş ki anlatamazsınız. Ne yapalım hiç yoktan ise bu daha iyidir. Değil mi ki kul namazda gönlünü Allah'a veriyor. İşte bu da yeter.

4) Sizin uygulamanız gâyet yerindedir. Ben de zaman zaman Türkçe duâlar okurum. Ancak benim için Arapça ile Türkçe fark etmez. Çünkü ikisini de aynı derecede biliyor, anlıyorum. Sevgilerimle.

*yazı arşivden alınmıştır