HAYVANLARA MERHAMET NİÇİN KUR’ÂN’DA AÇIKÇA GEÇMİYOR? (4)
Pazar, 09 Nisan 2017 00:00

HAYVANLARA MERHAMET NİÇİN KUR’ÂN’DA AÇIKÇA GEÇMİYOR? (4)

(...dünden devam)

Yazımızı, bütün canlıların da insanlar gibi birer sosyolojik toplum olduklarını vurgulayan En’âm 38. Âyetin tefsiri ile bitirmek istiyoruz:

"Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadiyle uçan hiçbir kuş yoktur ki, (onlar da) sizin gibi birer ümmet olmasınlar. Biz Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır. Sonra (onlar), Rableri(nin huzûru)na toplanacaklardır." (En­'âm: 38)

Bu âyette insanların da yeryüzündeki canlılardan bir sınıf olduğu belirtiliyor. Gerçekten insan da, tek hücreliden omurgalılara, sürünen ve ayaklarıyla yürüyenlere varıncaya dek pek çok çeşitli hayvanlardan bir sınıftır. Ancak hayvanların en şereflisidir. Öteki hayvanların her biri birer sınıf oluşturur. Her sınıfın kendine özgü toplu yaşam kuralları vardır. Allah tek hücreliden insana kadar yüzbinlerce sınıf hayvanın toplu sınıflarının ve her sınıfa dâhil bireylerin hareketlerini kontrol eder, yönetir. Hiçbiri hiçbir an O'nun yönetimi dışına çıkamaz. Her birinin rızkını verir, ihtiyâcını karşılar.

Âyet, her hayvan türünün, sosyal bir topluluk oluşturduğu ve birtakım sosyolojik kurallara göre hareket ettiği gerçeğini ortaya koymaktadır.

Bu kadar sayısız hayvanları ve bunların tâbi olduğu kanunları yaratmaktan ve yönetmekten daha büyük mu'cize olur mu? Bu mu'cizeleri her zaman gördükleri halde Allah'a ve O'nun elçilerine inanmayanlar, başka hangi mu'cize ile inanacaklar? Bir kuşun gökte uçması, bir damla sudaki milyonlarca menî hayvancığının sadece birinden şu mükemmel insanın yaratılması, şu alınan gıdalardan bu insan ve hayvan tohumlarının oluşması gibi mu'cizeler varken daha ne mu'cize istiyorlar? "Göklerde ve yerde nice mu'cizeler var ki onların yanından, onlara hiç aldırış etmeden geçip giderler."[1]

Bu gerçeği beyan ettikten sonra Cenâbı Hak: "Biz Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık." buyuruyor. Burada el-Kitap iki şekilde tefsîr edilir: Birincisine göre Kitap, Arşta saklanan, kâinâtın ahvâlini içeren kitaptır, Allah'ın ezelî ilmidir. Allah her şeyi orada tesbit etmiştir. Diğer tefsîre göre kastedilen kitap, Kur'ânı Kerîm'dir. Allah, Kur'ân-ı Kerîm'de insanlar için lüzumlu olan her şeyi açıklamış, hiçbir şeyi eksik bırakmamıştır. Kur'ân dîn kitâbıdır. İnsanların dînde muhtaç oldukları her şey Kur'ân'da vardır. Ama bütün varlıkların ayrıntılarının onda olması gerekmez. Çünkü o dîn kitâbıdır.



[1] Yûsuf Sûresi: 105

 

(devamı yarın..)