BUGÜN BAYRAM

BUGÜN BAYRAM

Bizi bir bayrama daha sağlık içinde ulaştıran Allah’a ham­dolsun. Bayramınız mübarek olsun. Bu bayramı gönül burukluğu ile idrak ediyoruz. 24 askerimizi, birkaç polisimizi teröre kurban vermemiz, ardından yaşadığımız Van depremi hepimizi üzdü. Bu yüzden bayrama buruk giriyoruz. Fakat hayat devam eder. Kadere inanıp teselli bulacağız ve bir daha böyle acıları yaşamamak için elden gelen tedbiri alacağız. Hz. Ali evladını kaybeden bir babaya ta’ziye verirken:

“Sabredersen kaza üzerinden geçti, sabrının karşısında mec’cur olur(sevap alır)sın.

Sızlanırsan (isyan edersen) yine kaza üzerinden geçti, gideni geri getiremezsin ama üstelik me’zur olur(günah kazanır)sın.”

Sabır olayları sonunda tatlıya bağlar. Sabırla insan muradına erer.

“Hak şerleri hayreyler,
Zannetme ki gayr eyler,

Â-rif anı seyreyler      
Mevla görelim neyler,
Neylerse güzel eyler!”

Allah, tüm gaza şehitlerimize ve deprem şehitlerimize rahmet, hastalara şifa, can kaybına uğrayanlara sabr-i cemîl ihsan buyursun,. Ülkemizi bu tür felâketlerden korusun. Askerimize, polisimize, ve günahsız insanlarımıza saldıran gözün dönmüş, acıma duygusunu kaybetmiş insanlara merhamet ve hidayet nasib eylesin.

Bayramın tüm ülkeye yeni bir milat, yeni bir silkinme ve atılım, barış ve huzur vesilesi olmasını Allah’tan dilerken tüm okurlarımın bayramlarını tebrik ederim.

Bilindiği üzere Kurban Bayra­mında hali vakti yerinde olan Müslüman’ın, kendisi ve ailesi için bir kurban kesmesi sünnettir. Çünkü Hz. Peygamber (selâm ona) kur­banın, Hz. İbrahim’in sünneti olduğunu buyurmuştur. Kurban kesmenin asıl amacı, et bulamayan yoksullara yardım etmektir. Zira Kur’ân, kesilen hayvanların etlerinin ve kanlarının Allah’a ulaşma­yacağını, Allah’a ulaşanın, kişinin gönülden Hakk’a bağlılığı oldu­ğunu vurgular (Hac: 37). Ayrıca Kur’­ân, kurban etlerinden sahibinin yemesini ve fakirlere yedirmesini emreder. Demek ki asıl amaç, kan akıtmak değil, et bulamayan yoksullara yardımdır.

Kurbanın Vakti: Kurban bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde kesilir. Birinci günü kes­mek daha iyidir. Gece kurban kesmek mekruhtur.

Kurbanın Eti: Kurbanın etini üçe ayırmak, bir bölümünü evine bırakıp bir kıs­mını fakirlere, bir kısmını da eşe dosta dağıtmak daha uygundur. Kurbanın etini, derisini tamamen sa­daka vermek daha makbuldür. Ancak kurbanın etinden bir parça yemek sünnettir.

Kurban kesilecek hayvanlar: deve, sığır, koyun ve keçidir. Bunların erkeği de dişisi de kurban edilebilir. De­venin beş yıllığı, sığırın iki yıllığı koyun-keçinin bir yıllığı yahut gösterişli olan altı aylığı kurban edilebilir.

Koyun-keçi sadece bir kişiye kurban olabilir. Ancak sığırı yedi kişi, deveyi on kişi ortaklaşa kurban kesebilir.

Bazı ai­leler birden fazla kurban keserler. Gerçekte bir aileye bir kurban yeter. Birden fazla kurban kesmek isteyen, bir tane kessin, diğer kurbanların parasını yoksullara versin, felâ­ket­zede­lere gön­dersin.

Kurban nasıl kesilir?

Kurbanı keserken hayvana eziyet etmemeli, kesme yerine incit­meden götürmeli, öteki hayvanların gözü önünde değil, ayrı bir yerde kesmelidir. Keserken keskin bıçak kullanmak lâzımdır. Hayvanı yatırıp hazırladıktan sonra “He­nüz elini hayvanın boğazına dokun­durmadan:

“İnnî veccehtu vechiye lillezî fatara's-semâvâti ve'l-arda hanî­fen vemâ ene mine'l-muşrikîn. İnne salâtî ve nu-sukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi'l-âlemîn la şerîke leh ve bizâlike umirtu ve ene evvelu'l-muslimîn. Allahumme tekabbel minnî kemâ takabbelte min İbrâhîme halîlike ve Muhammed'in habîbike (Yüzümü gökleri ve yeri yaratan Allah'a, O'nun birliğine inanarak çevir­dim. Ben müşriklerden değilim. Benim namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm hep âlem­lerin Rabbi Allah içindir. O'nun ortağı yoktur. Bana böyle emrolundu ve ben (Allah'a) teslim olanların ilkiyim. Allah'ım, dostun İbrahim'den, sevgilin Muham­med'den kabul buyurduğun gibi benden de kabul buyur)” diye dua etmeli ve:

“Bismillah! Allâhu ekber Allâhu ekber Allâhu ekber lâilâhe illâllahu vallâhu ekber Allâhu ekber ve lillâhi'l-hamd. Bismillah! Allâhu ekber” deyip hemen kesmelidir.

(devamı yarın...)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş