KENDİ ANNESİYLE İLGİLENMEYEN ANNEME NASIL DAVRANMA­LIYIM?
Pazartesi, 27 Şubat 2017 00:00

KENDİ ANNESİYLE İLGİLENMEYEN ANNEME NASIL DAVRANMA­LIYIM?

Hocam Kurân-ı Kerîmimiz ve hadislerimiz anneliğin ne ka­dar kutsal olduğunu yazar ve ‘öf bile deme’ der. Ama benim an­nem, 86 yaşında bulunan kendi annesini hafta da 1 gün yarım saat ziyaret etmekte, bunun dışında arayıp sormamaktadır. Temizliğini babam yapmak­tadır. Annem kendi çocuklarına da aynı şekildedir. Evine misafir kabul etmeyen, çocuklarını arayıp sormayan birisidir.

Durum böyle olunca ve bizi bırakın, anneanneme babamın ve komşuların baktığını gördükçe annemle zaten uzak olan ilişkimiz iyice uzaklaştı.

Siz değerli hocamdan fikir rica ediyorum. Anneannemin durumunu bile bile annemle ilişkilerimi korumalı mıyım? ...

Cevap: Annenin, kendi annesine bakmaması, onun açısından çok saygısızlıktır, ayrıca günahtır. O bu hareketinin karşılığını âhirette görür. O onun sorunudur. Ama siz de annenize, aynen onun gibi yaparsanız aynı günahı işlemiş olursunuz. Siz annenize, Kur­'ân'ın emrettiği şekilde bakın, saygı gösterin, hizmetini yapmaya, rızasını kazanmaya çalışın. Peygamberimiz üç kez "Annene bak, annene bak, annene bak! Onunla ilgilen!" diye vurgulamıştır. Kur'ân da anne babaya kızgınlıkla öf bile dememeyi emretmiştir. Yine Kur'ân şöyle buyurmuştur: 

"Biz insana, ana baba­sını tavsiye ettik. Anası onu zayıflık üstüne zayıflık çekerek (karnında) taşımıştır. (Gebeliği sü­re­sin­ce gün­den güne güçsüzleş­miş, ağır­laş­mış­tır). Onun sütten kesil­me­si de iki yıl içinde olmuştur. (Bun­lar, güç şey­­ler­dir. Onun için biz insana): "Bana ve anana ba­bana şük­ret, dönüş bana­dır." (dedik)" (Lokman Suresi: 14),

"Biz insana, ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. (Ana karnında) Taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürdü. Nihâyet (insan) güçlü çağına erip kırk yaşına varınca: "Ya Rabbi dedi, beni, bana ve anama, babama verdiğin ni‘mete şükretmeğe, razı olacağın yararlı işler yapmağa sevk eyle. Benim için zürriyetim içinde de sa­lâhı devam ettir (benden gelecek olanları da iyi insanlar yap). Ben sana yüz tuttum ve ben (sana) teslîm olanlardanım." (Ahkaf: 15)