12 İMAM MESELESİ (2)
Perşembe, 23 Şubat 2017 00:00

12 İMAM MESELESİ (2)

(...dünden devam)

"Bu on iki halîfe de, râfızîlerin inandığı on iki imam değildir. Bu inanç da yine onların cehaletinden ve kıt akıllarından doğmuştur. Tev­rât'ta İs­mâîl Aleyhisselâm soyundan on iki büyük kişinin çıkacağı müjde­lenir. İşte bunlar, İbn Mes'ûd ve Câbir ibn Semüre'nin zikrettiği hadiste haber verilen on iki halîfedir. Yahudilikten İslâm’a dönmüş bazı câhiller, kendile­rinin yanına varan bazı şî'îlere, İsmâ'îl soyundan gelecek on iki büyük kişinin, on iki imama işaret olduğunu söylemişler, o câhilleri dinle­yen çok kimse de, cehaletleri yüzünden şîî olmuştur." (İbn Kesîr, Tefsîr: 2/32-33)

Gerçekte Şî'îlerin muntazar imam, Sünnîlerin de mehdî inancı, Hıristiyanların, halen yaşadığına inanılan ve bir gün gökten yeryüzüne ineceği beklenen İsâ inancından kaynaklanır. Çünkü ölmediği, maddî bedeniyle göğe çıktığı, binlerce belki milyonlarca yıl bedeniyle göklerde kaldıktan sonra yeryüzüne ineceği sanılan İsâ ile, Muntazar İmam aynıdır. Yalnız isim değişmiş, İsâ yerine Şî'îler Muntazar İmâmı koymuşlardır. Azerbaycan'da tanıştığımız, mihmandarımız olan Şeyhülislam yardımcısı (ki şimdi duyduğuma göre Şeyhulislâm olmuştur) Hacı Allahaşükür'e:

—Böyle hayâlî bir şeye ne diye inanıyorsunuz? dediğimde:

—Halkın birleşmesi, inançlarının diri ve canlı kalması için buna inanmalarında yarar vardır. Yoksa ben de bilirem ki bir insan, asırlarca yaşamaz, cevabını almıştım.

Şî'îlerin bu inancı hayal ürünüdür ve Hıristiyanlıktan, Müslüman­ların arasına sızmıştır. Aslında ümmet içinde on iki halîfenin olacağını bildiren hadîs de itikada mesned olacak sağlamlıkta değildir, buna inan­mak gerekmez. Zira itikad, âhâd haberi üzerine kurulamaz. Tâ kıyamete kadar sürecek uzun zaman içinde sadece on iki halîfenin geleceği, akla uygun değildir. Ayrıca her yüzyılda bir müceddid geleceğini haber veren hadîse de aykırı düşer. Her yüzyılda bir müceddid gelse, kıyametin ne zaman kopacağı belli olmadığına göre müceddidlerin sayısı on ikiyi çok geçer. Şimdi 1439’ncu Hicret yılındayız. Allah'ın Elçisinden bu yana yaklaşık on beş asır geçti. Demek ümmet içinde on beş müceddid (dine canlılık, tazelik veren yenileştirici) yetişti. Bu müceddidler, ümmetin velîleri sayılırlar. O halde ümmetin işlerini adâletle yönetecek olanları on iki ile sınırlamak gerçeklere uygun görün­müyor.

***