Hangi Tefsiri beğeniyorsunuz? *** Dövme günah mı?

Hangi Tefsiri beÄŸeniyorsunuz?

Hocam, hangi tefsirleri beğeniyorsunuz? Tefsir nasıl okunmalı? Sizce kim hangi tefsiri okumalı? Bana cevap yazarsanız sevinirim. A. A.

Cevap: Tefsir, Kur'ân-ı Kerîm'in açıklaması demektir. Şimdiye dek gerek Arapça, gerek Türkçe pek çok tefsir yazılmıştır. Cumhuriyet döneminde Konyalı Muhammed Vehbi, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır tarafından tefsir yazılmıştır. Ancak bu iki tefsirin orijinal dili artık yeni neslin anlayamayacağı kadar eskimiştir. Bunlardan sonra kanaatimize göre en ciddi ve bilimsel tefsir, tarafımızdan yapılmış olan "Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiri"dir. Bu eser, çağımızın bilimsel metoduyla, Kur'ân'ı ve Kur'ân düşüncesini yeni neslin anlayacağı sade bir üslûpla yazılmış, âyetleri açıklayan iniş sebepleri titiz bir eleştiri süzgecinen geçirilerek tutarsızlıklar, zayıf rivayetler ayıklanmış; Kur'ân düşüncesine karıştırılan uydurdmalardan, hurafelerden uzak, arı duru Kur'ân İslâm’ı anlatılmaya çalışılmıştır.

Tabii bu eserden sonra pek çok tefsir ortaya çıktı ama çoğu, şuradan buradan derleme olan bu eserlerde yeni bir açılım görmek güçtür. İnsan yeni bir şey verecekse tefsir yazmalı, yoksa şuradan buradan araklayarak kitap yazmak Kur'ân'a hizmet değildir. Allah'ın kelâmı Kur'ân, asla dünya çıkarına alet edilemez ve edilmemelidir. Ne şöhrete, ne de menfaate. Her yayınevinin, her cemaat grubunun bir tefsir yazmaya kalkması maalesef Kur'ân düşüncesine hizmet etmez, tersine kolay ve sade dinin bozulmasına yol açar. Endişem buradadır. Ama zaman en büyük ayıklayıcıdır. Zamanla temelli olanla geçici olan ortaya çıkar. Kur'ân, kalıcı olan gerçek ile temelsiz düşüncelerin geçiciliğini şöyle bir benzetme ile anlatır:

"Allah, gökten bir su indirdi de dereler kendi ölçüsünce (o su ile) çağlayıp aktı. Sel üste çıkan köpüğü taşıdı. Süs yahut eşya yapmak için ateşte yak(ıp erit)tikleri madenlerde de bunun gibi bir köpük (posa) vardır. Allah, hak ve bâtılı böyle benzetme ile anlatır. Köpük yok olup gider. İnsanlara yararlı olan ise yeryüzünde kalır. İşte Allah, böyle güzel meseller verir (Bâtıl, önce oluşup sonra yok olan köpük gibidir. Hak ise insanlara yararlı ve kalıcı olan su ve ma‘denler gibidir.) (Ra'd: 17)

 

Dövme günah mı?

Sevgili hocam, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun, size bir sorum var, bunu muhakkak çok kişi sormuştur ama biz şu ana kadar fazla kulak veremedik ama şu anda bu soru karşımıza geldi. Çocuklar tarafından dövme yaptırmak günah mıdır beni ve çocuklarımı bu konuda aydınlatırsanız şimdiden cevabınız için Allah razı olsun, saygılarımla. Melih B.

Cevap: Bakın bu tür sorulara belki yüz kez cevap yazdım. Nedir dövme? Özenti. İslâm geleneğine uymaz. Müslümanlar dövmeden hoşlanmazlar. Peygamberimizin dövme yapana ve yaptırana lanet ettiğine dair rivayetler vardır. Bu rivayetlerin doğru olmadığı gün gibi âşikârdır. Çünkü Peygamber, attıkları oklarla başını yaran, dişini kıran can düşmanlarına dahi hidayete ermeleri için dua etmiş; onlara lanet etmesini önerenlere, kendisinin lanetçi değil, âlemlere rahmet olarak gönderildiğini buyurmuştur. Ona yakıştırılan bu sözler, gerçekte onun sözü olmasa da en azından bunlar dövmenin iyi bir şey olmadığını gösterir. Dövme yaptırmanın günah olduğunu söyleyemem. Çünkü Kur'ân'ın günah saydığı eylemler arasında açıkça dövme yoktur. Nedir günah olanlar: Yalan söylemek, zina etmek, adam öldürmek, hırsızlık etmek, dedi kodu yapmak, insanları çekiştirmek, iftira etmek, kıskançlık (hased), bencillik, ana babaya saygısızlık, dinin emrettiği şeyleri, ibadetleri yapmamak.

Haram olan şeyler Kur'ân'da açıkça belirtilmiştir. Dövme bunlar arasında yoktur ama insanın doğal yaratışından kaçma anlamına gelir. Niçin insan dövme yaptırır? Birilerine hoş görünmek, kendini göstermek için. Bu riyadır. Riya haramdır. Benim dövmeden midem bulanır. İşte fikrimi söyledim.

Şunu da belirteyim ki dövme abdeste, boy abdestine, namaza, ibadete mani değildir. Dövme yaptırmış olan da abdestini alıp namazını kılar. Dövme ile abdest olmaz diyenler yanlış söylüyorlar, önyargılarını söylüyorlar, dine iftira ediyorlar.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ