GAYB VE AHİRET (4) *** BİRKAÇ SORU
Perşembe, 09 Şubat 2017 00:00

GAYB VE AHİRET (4)

(...dünden devam)

Vücudumuz her an tazelenmekte, ölen eski hücreler yerine yeni hücreler yapılmaktadır. Çıkardığımız ifrazatlar, kirler, vücudumuzdaki hücrelerin cenazeleridir. Vücudumuz daima yenilenip değişir, fakat ru­humuz değişmez. Eğer değişseydi, yıldan yıla başka insanlar olup çıkar­dık. Benliğimizi sabit tutan, koruyan, değişmeyen ruhumuzdur. Ruhumu­zu zaman yıpratmaz. Yıpranan maddedir. Ruhu zaman etkilemez ve eskit­mez. İşte yüce Allah, âhirette şu ölümsüz ruha, ölümsüz bir beden elbisesi giydirerek bizi haşredecek (diriltip toplayacak)tır. Mü'minler buna kesin olarak inanırlar.

Bakara: 4-5’nci âyetlerde Hz. Muhammed (sav)e ve ondan önceki peygamberlere ve âhirete kesin biçimde inananların doğru yolda oldukları, felâha erecekleri vurgulanmaktadır. Yakîn ile aynı anlama gelen îkan bir şeyi kuşkusuz bilmek, kesin inanmaktır.

Âyetin sonundaki "el-muflihûn " if'âl bâbından ismi fâ'il'in çoğulu­dur. Bunun üçlü kökü olan felâh, aslında yarmak demektir. Sapanla yeri yardığı için çiftçiye "fellâh" denir. Bu kelime, çoğunlukla başarıya ulaş­mak anlamında kullanılır. el-Muflih, sanki güçlükleri yararak amacına ulaşan kimsedir.

İşte mü'minler, görmedikleri halde Allah'a, meleklerine, âhirete inanan, namazlarını kılan, Allah'ın kendilerine verdiği rızıktan Hak rızası için harcayan kimselerdir. Onlar kendi peygamberlerine inandıkları gibi ondan önce gelmiş olan bütün peygamberlere de inanır, her şeyin, Allah'ın yaratmasıyla var olduğunu kesin olarak bilirler. Bu niteliği taşıyanlar, Allah'ın gösterdiği yolda gidenlerdir. Bu yol onları ebedî kurtuluşa, dünya ve âhiret mutluluğuna götürür.

***

 


 

BİRKAÇ SORU

İyi günler diliyorum; geri dönüşleriniz için çok teşekkür ederim. Size bir sorum daha olacak. Namazımı düzenli, mümkün ölçüde vaktinde kılıyorum. Bu ara arkadaşlarım sadece farzlarını kıldıklarını ve eğer ikin­dide işleri varsa öğlen namazını kılarken ikindiyi de ya da akşamı kılarken yatsıyı da kıldıklarını söylediler. İşim gereği ben de namazımı böyle kıla­bilir miyim? Bir de salat-i vitr kılınmadığını söylediler. Bu doğru mu, kılma­mız gerekmiyor mu? Teşekkür ederim...

Cevap: Arkadaşların doğru söylemişler. Her zaman değil ama acele işiniz olduğu zaman öğle ile ikindiyi, akşam ile de yatsıyı bir­leş­tirerek kıla­bilirsiniz. Bu konuyu çok yazdım, arşive girip bu konudaki ya­zıla­rımı okuyabilirsiniz.

Vitr namazı sünnettir. Kılana sevap vardır. Kılmayan günahkâr olmaz.