GAYB VE AHİRET (3)
Çarşamba, 08 Şubat 2017 00:00

GAYB VE AHİRET (3)

(...dünden devam)

Âhirete gelince: "Âhiret" bu dünya hayatından sonra başlayacak olan yepyeni bir hayattır ki mü'minler buna kesin olarak inanırlar. Dünyaya neş'e-i ûlâ (ilk yaratma), âhirete neş'e-i sâniye (ikinci yaratma) denir. Âhiret ebedî hayattır. Âhiret hayatını, bilginlerden kimi tamamen ruhânî, kimi de hem ruhânî, hem cismânî kabul eder. Fakat Kur'ân'ın ruhundan anladığımıza göre bu hayat, hem ruhânî, hem de maddî ve duyusaldır. Zaten yalnız ruhânî olursa hayatın bir yönü eksik olur. Âhiret hayatı en mükemmel hayattır. Bu hayatın tam kemali ise hem maddî, hem de ruhânî olmasiyledir. Ancak âhiretteki madde hayatı, bildiğimiz şu dünya maddesinden mahiyet itibariyle farklıdır. Kur'ân-ı Kerîm, o hayatın, dünya hayatının aynı değil, benzeri olduğunu söyler. Demek ki görünüşte benzer, mahiyette farklıdır. Onun mahiyetini ancak Allah bilir. Allah oradaki hayata, hiç yok olmayacak, yıpranmayacak bir nitelik vermiştir.

İnsanlar, dünyada yaptıklarının karşılığını orada bulacakladır. İyi davrananlar, bu davranışlarının karşılığını orada bağ, bahçe, çeşitli ni­metler, yani cennet şeklinde göreceklerdir. Kötü davrananlar da bu dav­ranışlarının gerçek şeklini orada çeşitli azaplar şeklinde, yani cehennem olarak bulacaklardır.

Kur'ân-ı Kerîm'in her yeri, cennet ve cehennem hayatının tasvirle­riyle doludur. Daha önce gelmiş olan semâvî kitapların hiçbirinde âhiret hayatı, Kur'ân'da olduğu kadar açık seçik, net ve detaylı anlatılmamıştır.

Her dinde ve genellikle her felsefede bir âhiret düşüncesi vardır. Fakat önceki dinlerde bulunan âhiret düşüncesi açık değil, felsefede ise nazariyeden ibaret olduğu için bu düşünce, asıl unsurlarından yoksundur. Kur'ân'ın âhiret düşüncesi, Allah'ın beyanı olduğu için tam gerçeği yan­sıtmaktadır.

Gayb âlemi, şu gördüğümüz âlemden daha mükemmeldir. Âhiret de elbette bu dünya âleminden daha mükemmel olacaktır. Varlığımız, Allah'tan gelmiştir, tekrar Allah’a dönecektir. Beni hiç yoktan şu varlığa getiren Allah, benim canımı aldıktan sonra neden onu yeni bir âleme getirmesin? Fizikte: "Hiçbir şey yok olmaz, halden hale değişir" diye bir kanun vardır. Bu kanun bile bizim yok olmadığımızı, bu dünyadan ayrıl­dıktan sonra yeni bir hayata gideceğimizi göstermez mi? Her gece uyuyup uyanmamız, kışın ölüm uykusuna giren tabiatın, İlkbaharda taze bir canlılık bulması... Her zaman gözümüzün önünde bir âhiret, öldükten sonra dirilme örneği vermektedir.

(devamı yarın..)