LEYL SURESİNİN MEALİ HK.
Perşembe, 12 Ocak 2017 00:00

LEYL SURESİNİN MEALİ HK.

Hayırlı günler,

Milliyet gazetesinde dağıtılan ve 1975 tarih ve 4013 sayılı kararla imam hatiplerde müracaat kitabı olarak kabul edilmiştir diye yazan mealinizi okumaktayım.

Leyl suresini okurken kafam mı karıştı yoksa yanlış ifade mi var anlayamadım. Sizin işiniz çeşit çeşittir:

Kim hayır için verir, korunursa

ONA EN KOLAY YOLDA GİTMEYİ KOLAYLAŞITIRIRIZ diyor. Burası tamam fakat devamında:

Kim de cimrilik eder, kendini zengin ve yeterli görürse

VE EN GÜZEL SÖZÜ YALANLARSA

ONA EN GÜÇ YOLDA GITMEYI KOLAYLAŞTIRIRIZ, diyor.

Buradaki en kolay ve en zor yoldaki kolaylaştırmalarda bir farklılık olması gerekmiyor mu? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

Cevap: 1975 Milliyet Gazetesinde yayınlanan Meal bende yoktur. Her iki âyette insan psikolojisi karakterize edilmektedir. Allah için malını paylaşan, sadaka veren, Hak’tan gelen buyrukları doğrulayan insanın içi rahat olur, huzurlu olur. İşyeri rast gelir. Davranışı kendisine mutluluk yolunu açar. Ama cimrilik eden, bencil ve Hak’tan gelen buyruğu yalanlayan insan da huzursuz olur. İzi rahat etmez. Hayatı zor geçer. Davranışı kendisine huzursuzluk yolunu açar. O da kendi niyet ve davranışlarının huzursuzluğunda bocalayıp durur. Mealimin orijinalinde Leyl Suresinin meali şöyledir:

Rahmân ve Rahîm Allah'ın adıyla

1-Örttüğü zaman geceye andolsun, 2- Göründüğü zaman gündüze andolsun, 3- Erkeği ve dişiyi Yaratana andolsun ki, 4- Sizin işiniz çeşit çeşittir: 5- Kim (hayır için) verir, korunursa, 6- Ve en güzel(söz)ü doğrularsa, 7- Ona en kolay(yolda gitmey)i kolaylaştırırız. 8- Kim de cimrilik eder, kendini zengin (ve kendine yeterli) görürse, 9- Ve en güzel(söz)ü de yalanlarsa, 10- Ona da en güç(yolda gitmey)i kolaylaştırırız. 11- Çukura düştüğü zaman malı ona hiçbir fayda sağlamaz.12- Doğru yola iletmek bize âittir. 13- Son da ilk de (âhiret de dünyâ da) bizimdir. 14- Ben sizi alev saçan bir ateşe karşı uyardım. 15- Ona ancak haydut olan girer. 16- O ki, yalanlandı ve sırtını döndü. 17- En çok korunan da ondan uzak tutulur. 18- O ki malını hayra vererek arınır, yücelir. 19- Ve onun yanında, hiç kimsenin karşılık verilecek bir ni‘meti yoktur (o, ver­diğini kendisine yapılan bir iyiliğin karşılığı olarak değil), 20- Yalnız yüce Rabbinin rızâsı için verir. 21- Yakında kendisi de (Allah'ın vereceği ni‘metle) râzı olacaktır.