HAYIZLI KADIN VE ORUÇ *** BİR İKİ DAMLA İDRARLA ABDEST BOZULUR MU?
Cumartesi, 24 Aralık 2016 00:00

HAYIZLI KADIN VE ORUÇ

Değerli hocam; hayızlı kadın kandillerde, kandil günü oruç tutabilir mi? Gusül alıp kılabilirse hemen namaz kılabilir mi? Hayızlıyken Kur'an okuyabilir? Kur’ân’ı eline alabilir mi? Saygılar değerli büyüğüm...

 

Cevap: Hayız hali ibadete mani değildir. Hayız halindeki kadın özürlülerin hükmüne tabi'dir. Her vakit için bir abdest alıp vakit içindeki tüm namazları kılar. Vakit çıkınca yeniden abdest alıp diğer namazlarını kılar. Eğer güçsüz düşmüyorsa orucunu da tutar. Ama zorlanıyorsa özrü geçtikten sonra tutamadığı günleri kazar eder. Bu konuyu çok yazdım, 1001 soruda İslam adlı kitabıma bakabilirsiniz.

 


 

BİR İKİ DAMLA İDRARLA ABDEST BOZULUR MU?

Değerli hocam size abdestle ilgili bir sorum olacaktı. Küçük abdesti yaptıktan sonra bazen belli bir süre sonra bir iki damla geliyor burada cami hocamız böyle durumda abdestin bozulduğunu ve kılınan namazın kabul olmayacağını söyledi. Hatta ben de en son sabah namazının ortasında hafif damla geldiğini hissetim tekrar abdest alıp namazı tekrarladım. Burada sizin fikriniz nedir, gerçekten belli bir süre sonra gelen bir iki damla için yeniden abdest almak gerekli mi ve namazı da tekrarlamak mecburî midir? Şimdiden size teşekkür ediyorum...

 

Cevap: Abdest aldıktan sonra tekrar bir iki damla idrar gelirse abdest bozulur. Yeniden abdest almak gerekir. Ancak bu sizde her zaman olan bir hal ise siz özürlü sayılırsınız. Bir namaz vakti için aldığınız abdest o namaz içinde idrar gelse de bozulmaz. Ancak o namaz vakti çıkınca yeniden namaz kılabilmek için abdest almak gerekir. Yani özürlülerin hükmüne tabii olursunuz.

Ama namaz kılarken bir iki damla idrar gelmekle kıldığınız namazın kabul olup olmayacağını ne ben bilirim, ne de cami imamları. Bunu sadece Allah bilir. Çünkü kabul edecek olan biz insanlar değil, Allah'tır. Allah kulunun dışından çok gönlüne bakar. Gönlünde Allah sevgisiyle yaptığın ibadet makbuldür.