HZ. ALÎ HAKKINDA...
Salı, 20 Aralık 2016 00:00

HZ. ALÎ HAKKINDA...

Sayın Hocam, aklıma takılan bazı sorular var. Bu konuda bana en doğru yanıtı sizin vereceğinizi düşünüyorum.

Sorularım şunlar:

1-     Hz.Ali Peygamberimizin(SAV) kızı Hz. Fatıma ile evlendiğinde Hz. Fatıma kaç yaşındaydı?

2-     Hz.Fatıma kaç yaşında vefat etmiştir ve kaç çocuğu olmuştur?

3-     Hz.Fatıma’nın Hz Ömer’le evlenen çocuğu var mıdır ve kaç yaşında evlenmiştir?

4-     Hz.Ali kaç evlilik yapmıştır ve toplam kaç çocuğu vardır?

Bu sorularıma vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler…

 

Cevap: 1. Hz. Fatıma babasının peygamberliğinden beş yıl önce doğmuştu. Ali ile Medine'de Bedir Savaşından sonra evlendiğine göre demek ki Fatıma evlendiği zaman yirmi yaşında idi.

2. Hz. Fatıma babasından altı ay sonra vefat etmişti. Vefatında takriben 29 yaşında idi.

3. Hz. Alî’nin Hz. Fatıma’dan iki veya üç oğlu, iki kızı olmuştur. Hasan, Hüseyin ve çocuk iken ölen Muhsin, (Büyük) Zeyneb, (Büyük) Ümmü Gülsüm.

4. Hz. Alî’nin 33 çocuğu olmuştur. Oğullarının isimleri:

Hasan, Hüseyin, Muhsin, Muhammed Hanefiyye (Büyük Muhammed) Ortanca Muhammed, Küçük Muhammed, Abbas, Cafer, Abdullah, Osman, Ubeydullah, Ebubekir, Ömer, Yahya, Avn

Kızları ise şunlardır:

Büyük Zeyneb, Büyük Ümmü Gülsüm, Ümmül-Hasan, Rukayye, Büyük Remle, Ümmü Hani’, Meymune, Küçük Zeyneb, Küçük Remle, Küçük Ümmü Gülsüm, Fâtıma, Ümâme, Hadice, Ümmül-Kiram, Ümmü Seleme, Ümmü Ca’fer, Cümâne, Nefîse ve küçük iken ölen ismi bilinmeyen bir kız.

5. 3) Ömer'in, Alî'nin kızıyla evlenmesi

Ömer Peygamber ailesini gönülden seviyordu. Gönül bağlılığını hısımlık yoluyla da perçinlemek istedi. İşte bu maksatla, Alî’nin Fatıma’dan olma kızı Ümmü Gülsüm’le evlenmeyi arzuladı ve kızı babasından istedi.

– Benim kadına ihtiyacım yok ama onun kerâmetine (ma‘nevî değerine) ermek istiyorum, benimle Allah’ın elçisi arasında bir bağ bulunmasını arzuluyorum “Vallahi yeryüzünde hiçbir erkek onu, benim kollayıp koruyacağım kadar koruyamaz!” dedi. Alî de “Tamam verdim” deyince Ömer sevinçle Muhacirlere döndü ve kendisini kutlamalarını söyledi. Böylece nikâh kıyıldı.

Sahâbîler Ömer’e duâ ettiler, hayırlı evlât dilediler. Ümmü Gülsüm Ömer’e Zeyd ile Rukayye adlı iki çocuk doğurdu (İbn Kesîr, Musnedu’l-Fârûk, 1/390, neşr: Abdu’l-Mu‘tî Kal’acî, Mansûra: 1412/1992).

Bazıları bu evliliğin gerçek dışı olduğunu söylüyorlarsa da Şîa muhaddisleri de dâhil, tarihçiler bu olayı kaydetmişlerdir. Şeyh İhsan İlâhî Zahîr, “Eş-Şîa ve’s-Sunne” adlı kitabında bu konudaki rivayetleri zikretmiştir. Şîa uleması da tarihte bu evliliğin gerçek olduğunu kabul etmişlerdir. Taberî (Tarih: 5/28), İbn Kesîr (El-Bidâye ve’n-nihaye: 5/220), Zehebî (Târîhu’l-İslâm, Ahdu’l-Hulefa, s. 166), İbnu’l-Cevzî (El-Muntazam: 4/131), Diyarbekrî (Târîhu’l-Ḫa­mîs, Ömer’in Ümmü Gülsüm’le evlenmesi kitabından naklen: s. 19) bu evliliği anlat­mışlardır. Aynı zamanda İbn Hacer Askalanî (El-İsabe: s. 276, Kitabu’l-Kunâ ve Kitabu’l-Ensab), İbn Sa’d ve İbnu’l-Esîr (Sallabi Usdu’l-Ğabe’yi referans veriyor ama ben Ömer’in Usdu’l-Ğa­bedeki biografisinde bu konuya rastlamadım) gibi biografi (özgeçmiş) kitapları da bu evlilikten söz eder (Ali Muhammed Sallabi, Alî bn Ebî Talib, s. 148).

Prof. Ebu Muaz el-İsmâîlî, kitabında, “Ömer bn Hattab’ın, Alî’nin kızı Ümmü Gülsüm ile evlenmesi uydurma değil, hakikattir.” diyor. İsmâîlî, konu hakkında Şîa ve Ehli Sünnet kaynaklarını araştırarak bu kanıya varıyor ve bu evliliğe ilişkin kuşkuları reddediyor. Alî Muhammed Sallâbî de “Faslu’l-Hitab fî Sîreti Emîri’l-Mü’minîn Ömer bn el-Hattab Şah­sıyyetuhu ve Asruhu” adlı eserinde bu konuyu izah ettiğini söylemektedir (Aynı eser, s. 148).