HANGİ EŞ SEÇİLMELİ
Pazartesi, 19 Aralık 2016 00:00

HANGİ EŞ SEÇİLMELİ

Selamun Aleyküm,

Eş seçimi ile ilgili yaptığım araştırmalarda işin içinden çıkamadım size danışmak istedim. Eş seçerken adayın dindar olmasına ve ahlaklı olmasına bakacağız. Bunlar varsa ayrıca güzelliğine de bakacak mıyız?

Bir kız var. Kendisini 2 yıldan fazladır tanırım. Kendisiyle iyi anlaşırız. Maşallah hem diyaneti hem de ahlakı güzel. Ancak benim ortalama fiziki beğeni beklentimi karşılamıyor. Ailem de bu kızı bana uygun bulmuyor. Ancak kız beni beğeniyor ve seviyor. Öyle ki ben kızın duygularına karşılık veremeyince üzüntüsünden hasta oldu. Hastalığı artınca vücudunda yaralar çıkıyor ve bu yaralar çok acı veriyor. Ne doktorlar ne de psikologlar bir türlü hastalığa çare bulamadı. Bir tek ben kızın yanında olursam hastalığı geçiyor. Onu bırakacağımı düşündüğü zaman hastalığı tekrar başlıyor. Ben de o yüzden kızı yalnız bırakamıyorum.

Sizce şu iki seçenekten hangisini yapmalıyım? Ya da sizin başka bir öneriniz var mıdır?

1) Güzellik pek de önemli değil sevmesem de olur deyip ailemi ikna etmeye çalışıp evlenme yoluna gitmeliyim.

2) Dindar ve ahlaklı olmasının yanında sevebileceğim biri ile evlenmem gerektiği için mevcut durumda kızın hastalığının geçmesi için sabır etmeliyim. Bu durumda hastalığın hiç geçmeyeceği ihtimalini de göze alıp bekar kalmaya da kendimi hazırlamalıyım.

Cevap: Eş seçiminde elbette kişinin gönlünün ısınacağı bir kimse tercih edilir. Ancak fizik güzelliği yanında ahlak güzelliği, soy güzelliği de aranır. İnsanın sevemeyeceği bir kadınla evlenmesi kendisine huzur getirmez. Evlenmek huzur bulmak içindir. Cenabı Hak "Huzur bulmamız için bize eşler yarattı" ğını buyurmaktadır. Ailenin rızası da önemlidir. Âilen seni yetiştirmiş, onları kırmak doğru olmaz. Doğrusunu istersen ben bu işlerin uzmanı değilim. Çöpçatanlık da bilmem. Sen karar vermeden önce birkaç kez istihare yap. İki rek'at namaz kıl, istihare duasını oku ve içine doğan ağırlıklı düşünceye göre hareket et. Yahut istihare namazını kıldıktan sonra uyu, rüyanda siyah ve kırmızı şeyler görmek o işin iyi olmayacağına; beyaz ve yeşil tonlu şeyler görmek işin iyi olacağına işaret sayılır. Bu eylem yedi kez yapılır. Allah hakkında hayırlısını versin.