ALLAH’A ŞİRK KOŞMAK AFFEDİLMEZ Mİ? (1)
Perşembe, 17 Kasım 2016 00:00

ALLAH’A ŞİRK KOŞMAK AFFEDİLMEZ Mİ? (1)

Allah kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz." hükmü hakkında.

Sayın hocam Allah’ın Selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Ellerinizden öperim “Allah kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz. Ondan başka günahları istediği kimse için bağışlar. Kim Allah’a ortak koşarsa büsbütün sapıtmıştır.” (Nisa, 4/116)

Ben bu ayetten çok korkuyorum. Bir sıkıntı dolayısı ile 7-8 yıl önce abuk sabuk şeyler söylemiştim. (Yani sıkıntıya katlanamadım, katlanmam gerekirdi. Katlanmamak bir mazeret olmadığını biliyorum. Bir şeylerin arkasına sığınacak bir durumum da yok)  

 7-8 yıl önce olmuştu o zamanlar aklıma geldikçe tövbe etmiştim ama üzerinde de fazla durmamıştım. Son zamanlarda Kuranı Kerimi baştan sona anlayarak her ayetin üzerinde durarak okumaya başladım geçmişteki olay ile ilgili hassasiyetim Nisa suresi 116 ayeti okuyunca çok arttı ve aklıma geldiğinde artık çok korkuyorum.

Nisa 116 ayetinde "Ondan başka günahları istediği kimse için bağışlar." şeklindeki hükümden tevbe etmeden bağışlamayı mı anlamalıyız. 

O zaman “Allah kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz." hükmü de tevbe etmeyenler olarak değerlendirilebilir mi?

“De ki: ‘Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir’.”(Zümer, 39/53)  şeklindeki ayeti bilmeme rağmen derin bir korku içerisindeyim. Ne yapmalıyım Allah'a emanet ol. Saygılar. Bilal Aksoy

Cevap: İlk Müslümanların hemen büyük çoğunluğu müşrik idiler. Sonra Peygamber'in çağrısına uyup şirki bıraktılar ve Müslüman oldular. Ve Allah da onlardan razı olduğunu bildirdi. Allah'ın şirk koşmayı bağışlamaması şirk haline devam etmesiyle ilgilidir. Yani şirk koşan insan şirk eylemini bırakıp tevbe etmedikçe bağışlamaz. Ama o kişi şirkten tevbe eder, döner, sadece Allah'a yönelirse Allah, onun günahını bağışlar. Şimdi o âyetin izahına bakalım:
  53- (Tarafımdan onlara) De ki: "Ey nefislerine karşı aşırı giden kullarım, Allah'ın rahmetinden umut kesmeyin. Allah bütün günahları bağışlar. Çünkü O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir." 54- "Size azâb gelip çatmadan Rabbinize dönün, O'na teslim olun. Sonra size yardım edilmez."

Zümer: 53-59’ncu âyetlerde yüce Allah, Peygamberine, Allah'ın günahkâr kullarına, Allah'ın rahmetinden umut kesmemelerini söylemesini emrediyor. Çünkü çok bağışlayan, çok acıyan Allah, dilerse bütün günahları bağışlar. Bundan dolayı kullar, Allah'ın azâbı gelmezden önce Allah'a yönelmeli, O'na teslim olmalı, şirki bırakmalıdırlar.

(devamı yarın..)