Kişi malını çocuklarında sadece birine tapu edebilir mi? *** Esmaul-Husna, zikir Allah’ın sıfatlarını sayı adedince zikretmenin gerçekliği var mı??????
Salı, 25 Ekim 2011 00:00

Kişi malını çocuklarında sadece birine tapu edebilir mi?

Hocam iki konu hakkında sizin bilgilerinize çok ihtiyacım var. Birincisi biz iki kardeşiz, abim ve ben. Abim 47 yaşında, meslek sahibi, ben 42 yaşında ev hanımı. Annem 69 yaşında yalnız yaşıyor. Abim annemle hiç ilgilenmiyor, arayıp sormuyor. Annem çok gücenik, evini benim üzerime yapmak istiyor. Daha önce ikimize de birer ev aldı. Yalnız “günahtan korkuyorum” diyor. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

Hocam ikinci konu, benim bankada bir miktar param var. Bu paranın getirisini alıyor, kendi ihtiyaçlarımı, bazı zaman da evimin ve oğlumum ihtiyaçlarını karşılıyorum. Evliyim, 20 yaşında bir oğlum var. Eşimle aramız iyi değil. Benim ihtiyaçlarımı karşılamıyor. Bazen evin bile canı isterse alır, bazen on gün bir şey almaz. Anlayacağınız bu getiriye ihtiyacım var, çalışmıyorum, başka gelirim yok. Bu parayla ticaret yapamam, iş kuramam. Zaten anlamam. Çok rahatsızım, bana yardımcı olursanız sevinirim, saygılarımla. Bir bayan okur

Cevap: Meslek sahibi ağabeyinizin annenizle ilgilenmemesi, kabul edilemez. Demek ki dinin emirleriyle ilgilenmiyor, anne hakkını, cennetin annelerin ayaklarının altında olduğunu bilmiyor. Tabii bunun sorumluluğuna katlanır. Annenizin, kendi evini sizin üstünüze tapu etmesi sorununa gelince insan hayatında malı üzerinde istediği gibi yönetim hakkına sahiptir. Dilerse satar, dilerse hayır kurumuna bağışlar. Dilerse herhangi bir insana mesela size verir. Kendisiyle ilgilenmeyen ağabeyiniz için de zaten bir daire vermiş. Kendisiyle ilgilendiğiniz için size bu dairesini vermesinde bir sakınca yoktur. Gerçi çocuklarından birini kayırıp ötekini mirastan mahrum etmenin sorumluluk getireceğine dair bir rivayet vardır ama bu rivayetin, "Hibenin caiz olduğu" hakkındaki genel kuralı bozacak güçte sağlamlığı yoktur. Öyle bir kişi rivayetiyle âyetlerin hükümleri değiştirilemez.

Bankadaki paranızın getirisini ihtiyacınız için harcamak, doğal hakkınız. Fakire verdiğiniz ödünç paradan riba (reel faiz) almak haramdır ama bankalar kâr kuruluşlarıdır. Sizin paranızı kullanıp kâr sağlarlar. Size verdikleri de devede kulak bir fazlalıktır. Ben bankanın verdiği yasal faizin, Kur'ân'ın yasakladığı riba (tefe) hükmünde olduğu kanısında değilim. Yine de siz kendi vicdani kanaatinize göre hareket edersiniz.

 

Esmaul-Husna, zikir Allah’ın sıfatlarını sayı adedince zikretmenin gerçekliği var mı??????

Merhaba, sayın hocam, zikir konusuyla ilgili olarak, aklımın karışmasına yol açan bir soru sormak istemekteyim; cevaplayabilirseniz sevinirim. 30 yaşındayım ve bu yaşıma kadar dini konularla ilgili aileden ve arkadaşlar arası muhabbetlerden, kitaplardan ve artık internetten bilgi toplar hale geldim (herkes gibi).

Allah’ı zikretmenin iyi, faydalı olduğu sürekli söylendi. Ayrıca Esmaul- Hüsna'da bulunan Allah’ın sıfatlarının eski ebced hesabına göre belli sayı miktarlarıyla çekilip tekrarlanmasının iyi, güzel, faydalı olduğu, hatta her sıfatın kendine göre anlamı ve anlamına göre tesir ettiği çok çok bu şekilde zikredilmesinin yararlı olacağı herkesin kafasına kazındı. Bu zamana kadar da bu şekilde ben de Allah için bu sıfatları zikrettim. Fakat bununla ilgili sürekli bir şüphe vardı içimde. Bu şekilde yapılacağına dair bir hadis ya da Kur’ân’da bir âyete rastlamadım.

Hocam ben mükemmel Müslüman değilim, doğru olanı siz bilirsiniz fakat bu zikir olayıyla ilgili, internette geçen gün bir site buldum, aşağıda paylaştım sizinle. Orada yazılanları okuduktan sonra, yapılan bu zikir olayıyla ilgili şüphelerim arttı. Sizden ricam bu durumla ilgili beni aydınlatmanız.

İslâm dininde gerçekten sayısal olarak meselâ: Ya ALLAH Celle Celaluhu diyerek 66 kere okunursa bi iznillah maksatlar hâsıl olur.

Ya Melik 90 kere söyleyenin üzüntüsü gider, kalbi temizlenir.       VS....şeklinde belirtilen bu sıfatları zikretmek doğru mudur? Bu şekilde şu sayı kadar söyle, Allah sana bunu verecek, keza aynı şekilde salât-i Tefriciye 4444 defa oku, muradın olacak.

Gerçekliği var mıdır sözlerin? Bizler Müslüman olarak bu sayılarla dua etmediğimizde duamız kabul olmayacak gibi bir düşüncenin, İslâm dinine aykırı olduğunu düşünüyorum, bu şekilde dua etmiş olmama rağmen.

Siz İslâm dünyası içerisinde sözü geçerli ve din konusunda bilirkişisiniz. Süleyman hocam lütfen beni aydınlatmanızı rica diyorum. Teşekkürler. İyi Çalışmalar diliyorum.

Cevap: Anlattığınız uygulamalar Kitap ve Sünnette yoktur. Ben ancak Kur'ân ve Hadiste anlatılan dini konuları bilirim. Sizin yazdığınız zikir yöntemleri tamamen uydurma şeyler. Kur'ân'a göre yaşamak gerekir. Salât-i Tefrîciyye de Peygamberimizin sözü değil, daha sonra gelen insanların, Hz. Peygamber’i medih ve ona karşı sevgiyi artırma babındaki düzenlemeleridir. Peygamber’den sonra hiç kimse din kuralı koyamaz veya düzenlediği duânın şu kadar okunmasıyla muradın olacağını söyleyemez. Çünkü Allah’tan vahiy alan sadece Peygamber’dir. Başkalarının sözleri veya duaları, bağlayıcı din kuralı gibi değildir. Bu tür iddialarda bulunmak, dini açıdan günahtır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş