NAMAZ KILANIN ÖNÜNDEN GEÇME KONUSU
Salı, 11 Ekim 2016 00:00

NAMAZ KILANIN ÖNÜNDEN GEÇME KONUSU

Sayın hocam merhaba Avrupa’da ya da ülkemizde çok çok görüyorum, camide namaz kılanlar içinde bazıları işi var ya da tuvaleti gelmiş, vakti yok beklemeye, adam namaz kılıyor, geçecek başka yer de yok, önünden geçmek zorundayım, çok kişi bekleyip duruyor. Bana saçma geldi, ben de beklemedim, geçtim hatta biri eli ile engellemek istedi ben de itekledim geçtim, ben çok günahkâr mı oldum, Allah aşkına nedir bunun aslı, bir kere duydum kişi Allah ile meşgul, sen arasına giriyorsun. Sen Allah mısın ki arasına giriyorsun, dediler bir kere sizi rahatsız edeyim, dedim hayırlı cumalar sağlık dolu günler dilerim...

Cevap: Yeni İslâm İlmihali adlı eserimizde konunun hükmü şöyledir:

SÜTRE VE NAMAZ KILANIN ÖNÜNDEN GEÇME MESELESİ

Sütre, önünden geçenlere karşı namaz kılana siper olan şeydir. En az bir arşın yüksekliğinde olur.

Namaz kılacak kimse, önünden geçilmesi ihtimali olan yerde bir ağacın, bir direğin arkasına geçer veya önüne değnek diker, sandalye kor. Şayet yer sert ise değneği uzunlamasına bırakır. Dikecek bir şey bulunmazsa önüne bir çizgi çizer. Maksat, sütrenin ötesinde olan şeylere bakıp gönlünü onlarla meşgul etmemektir.

Cemaatle namaz kılınırken yalnız imamın önüne sütre dikmek kâfidir.

Namaz kılanın önünden geçilmez. Geçildiği takdirde namaz kılanın namazına bir ziyan gelmez. Kasten geçen günah kazanır. Namazda olan, önünden geçene mâni olma teşebbüsünde bulunmaz. Yalnız geçene mâni olmak için erkeğin, okurken sesini yükseltmesi kadının da sağ elini, sol eli üzerine vurması caizdir.