KUR’ÂN’I HAYATIMIZA GEÇİRMENİN YOLLARI NELERDİR? *** TAKDİR ve TEŞEKKÜR
Salı, 06 Eylül 2016 00:00

KUR’ÂN’I HAYATIMIZA GEÇİRMENİN YOLLARI NELERDİR?

Salat ve zekât Hocam iyi günler dilerim.  Kur’ân-ı Kerimde en çok üstünde durulan salatı artır zekâtını ver düsturunu hayatımızın merkezi yapmanın yolları nelerdir? Zekât (arınma) sadece günah işlememek ile mümkün mü yoksa başka yapmamız gerekenler nelerdir? Malımızdan fakirlerin ve akrabanın hakkını vermenin malın zekâtı olduğunu biliyorum ama nefsimizin zekâtı nedir? Cevabınız için çok teşekkür ederim. ... afiyette olmanızı dilerim. Saygılarımla...

Cevap: Ben nefsin zekâtı diye bir şey bilmiyorum. O kadar derin manaları benden sormanıza gerek yok. Ben kılı kırk yaran insanlardan değilim. Bana göre laf ile peynir gemisi yürümez. Elinden geldiği kadar ibadet edersin, Kur'ân'ın vurguladığı gece ibadetini, teheccüdü ihmal etmezsin. Bize emredilen budur. Ama nefsin zekâtı diye bir tabiri ilk defa sizden duyuyorum. Herhalde nefsin zekâtı canı Cânâne kurban etmek olmalıdır. İsmail gibi nefsi Hakk'a fedaya teslim olmak. Fuzulî'nin dediği gibi 

"Bin can olaydı kâş men-i dil-şikestede

Ta her biriyle bir kez olaydım feda sana! 

Veya Şairimizin dediği gibi gönülden:

Yılda kurban bir olur, Her gün kurbanım sana!

diyebilmek.


 

TAKDİR ve TEŞEKKÜR

Sizi doksanlı yılların başından beri takip eden (GERÇEK DİN BU adlı eserinizle başlayarak); sizi okuyan ve hayranlık ve takdirle izleyen bir kardeşinizim. O yüzden kendimi talebeniz olarak vasıflandı­rıyo­rum. Gerek soru-cevap şeklinde irtibatımız, gerekse de yayınevinden rica ile aldığım telefonunuzdan size ulaşıp konuşmuşluğumuz da var.

Bu bakımdan da kendimi bahtiyar hissediyorum. Saygıdeğer Hocam, beğenimi ve övgümü yüzünüze karşı yaptığım için sizden ayrıca özür dilerim. Riyadan Rabb'ime sığınıyorum. Maamafih gıyabınızda da, dilimin döndüğü kadar sizin farkınızı ve üstünlüğünüzü tanıtma gayretimin olduğuna emin olunuz. Benim bu minvalde son sözüm: "Sayın Süleyman Ateş şu anda yaşayan, en derin ve en donanımlı din âlimidir..."
Bu defa bir sorum olmaksızın, size bir kez daha saygılarımı arz etmek için aradım. 
Cenab-ı Mevla'nın selamı üzerinize olsun!

Cevap: Teşekkür ederim Rıdvan Bey, Allah razı olsun, iki cihanda mes'ud olmanızı Cenabı Mevlâ'dan dilerim. Selam ve sevgilerimle efendim.