KADİR SURESİ EMEVİ SALTANATINA MI İŞARET EDİYOR?
Pazartesi, 05 Eylül 2016 00:00

KADİR SURESİ EMEVİ SALTANATINA MI İŞARET EDİYOR?*

“Kadir gecesi bin aydan iyidir” anlamı neyi anlatmak istemektedir? Kur’ân’ın Kadir gecesinde indiği tartışılmazdır. Ama, Kadir Suresi’nin 13. âyetlerinin tefsirlerini okuduğumuzda; şundan rivayet edilir ki, bundan rivayet edilir ki, diye başlayarak bu âyetlerde resmen Emevî devletinin saltanatı hesaplanmış, Emevî devletinin saltanatı 82-90 sene sürdüğü, krallarının isimleri (örneğin: 1'nci Muaviye, 2'nci Muaviye ve diğerlerinin isimleri de zikredilerek; günahıyla savabıyla bu saltanatın 90 senelik icraatının karşılığı kadar sevap olduğu belirtilmiştir. (Elmalılı Hamdi Yazır Tefsiri: cild: 9.) 40-50 veya 60 sene sonra kurulmuş Emevî hanedanının sürdüğü saltanat süresinin hesaplarının Kur’ân tefsirinde ne işi vardır?...

Cevap: Kur’ân’ın ilk inmeğe başladığı gece olması hasebiyle Kadir gecesinin bin aydan daha değerli olduğu belirtilmiş, böylece gecenin tanık olduğu olayın büyüklüğüne yani Kur’ân vahyinin değerine vurgu yapılmıştır.

O bin ay ifadesinin Emevi saltanatının süresine işaret görülmesi ise bazı hayalperestlerin karihalarından çıkan hayali tatbiklerdir yani Kur’ân’ı alıp kendi düşüncelerindeki anlama uydurmalarıdır. Böylece Kur’ân’a hizmet etmemişler, Kur’ân’ı düşüncelerine hizmet ettirmişlerdir. Emevi saltanat süresi ise hiç de hayırlı bir süre olmamıştır. Zaten bu tatbiki yapanlar da aslında o saltanatı övmek için değil, Kur’ân’ın indiği o tek gecenin, 80 küsur yıllık Emevi saltanat süresinden daha değerli olduğunu, Emevi saltanatının değersizliğini anlatmak istemişlerdir. Ama dediğim gibi bu, Kur­’ân’ın kastı değil, bazı insanların kendi çıkarımlarıdır.

 

 

*yazı arşivden alınmıştır