ALLAH İNANAN KULLARINI CENNETLE ÖDÜLLENDİRİR (2)
Cuma, 02 Eylül 2016 00:00

ALLAH İNANAN KULLARINI CENNETLE ÖDÜLLENDİRİR (2)*

(...dünden devam)

Cevap: Cennete gitmenin üç temel şartı vardır. Allah'a iman, âhirete iman ve salih amel. Yani ibadet ve güzel ahlak. Namaz, oruç yalnız Müslümanlara mahsus değil, Hıristiyanlara da, Yahudilere de farz idi. Onlarda da ibadet vardır. Ama Avrupalı, Hıristiyanlığı bozmuş, ibadeti kaldırmış, içkiyi din haline getirmişse bunda Hıristiyanlığın kabahati yok. Bakın bizim Mardin'de Süryaniler günde beş değil, 7 vakit namaz kılarlar. Oruçları da vardır. Yahudilerde de beş vakit ibadet vardır. İbadetsiz, güzel ahlaksız din olmaz.

Biz Ankara İlâhiyat Fakültesinde talebe iken Miss Gordon isimli İngiliz olan bir İngilizce hocamız vardı. Bu değerli hanımefendi Mardin’e gitmiş, oradaki Süryani Hıristiyanlarla görüşmüş. Onlar kendisine şarabın ve domuz etinin haram olduğunu söylemişler. “Siz şarap içtiğiniz için cehenneme gideceksiniz!” demişler. Miss Gordon bunu bize derste anlatmıştı. Yıl 1962. Nesturiler üzerinde araştırma yapan bilim adamları da onlardaki inanç ve ibadetin Müslümanlığa çok yakın olduğunu belirtmektedirler.

Siz lütfen Kur'ân'ı düşünerek okuyun. Kur'ân'ın verdiğini biz geri alamayız ve biz kimseyi cennete veya cehenneme sokamayız. Bu, dar düşüncenin eseridir. Sanki bizim Müslümanlar namaz mı kılıyorlar? Namaz kılan kaçta kaç? Hıristiyanlar içinde de dinlerinin özüne bağlı, ibadetlerine düşkün insanlar var. Ama çoğu yoldan çıkmış, zinayı, eşcinselliği, içkiyi mubah hale getirmiş. Müslümanlar da bu konularda onları geçmek üzeredir. Öyle bedava cennet yok. Ancak arınmış ruhlar cennete gider. Ruhu arındıran da imandır, ibadettir, güzel ahlaktır. Cennete girmek, nüfus kâğıdı işi değildir. Cennet kapısında din uyruğu sormuyorlar, kalbi selim (kötü düşüncelerden arınmış ruh) arıyorlar. Benim okuduğum Kur’ân böyle söylüyor. Dileyen kabul eder, dileyen de hayallerinin yarattığı hurafeleri din sanır ve onunla avunur. Böyle hayallerle ömrü zayi etme yerine ruhu arındıracak Hak aşkı ile avunmak gerek, Yunus’un dediği gibi:

“Ne varlığa yirinürem Ne yokluğa sevinürem

Aşkın iyle avunuram Bana seni gerek seni!”

 

***

 

*yazı arşivden alınmıştır