CENNET EHLİNİN DİLİ
Çarşamba, 31 Ağustos 2016 00:00

CENNET EHLİNİN DİLİ*

Süleyman Bey merhaba, bazı kaynaklarda, âhiret halkının Arapça konuşacağı yazıyor. Yani Cennette ya da cehennemde bulunan insanların birbirleriyle Arapça konuşacağı belirtiliyor ve kaynak olarak da bazı hadisler gösteriliyor. Bu konu hakkında hadis olduğu söylense de benim ilk aklıma gelen, böyle bir hadisin uydurma olduğu ve Arap milliyetçiliğini açığa çıkarmak amaçlı olduğu şeklindedir. Siz ne görüştesiniz? ...

Aynı konuda T. .. de uzun mektubunda, bir köşe yazarının bu yoldaki iddiasının doğru olup olmadığını soruyor:

Cevap: Bu yazıda güya Peygamberimiz, cennet halkının dilinin Arapça olduğunu söylemiş. Aslında yazının sahibi, bu rivayetin kaynağını göstermiş ama eksik nakletmiş. Muhammed Hadramî'nin aktardığı bu rivayet şöyledir: "Arapları üç özellikten ötürü seviniz. Çünkü ben Arab'ım, Kur'ân Arapçadır; cennet halkının dili de Arapçadır." (Feyzu'l-Kadir: 2/178, h. No. 225) Bu rivayetin çıkarımını yapan Ukaylî: "çirkin bir sözdür, aslı yoktur." diyor. İbnu'l-Cevzî ise "Uydurmadır" diyor. (a.e. 2/179) Aclûnî de bütün hadis uzmanlarının, bu sözün çürüklüğünü kabul ettiklerini belirtir (Keşf: 1/54)

Ruhların özel bir dili olmaz. Rüyanızda Arapça konuşan ve ya İbranice konuşan peygamberleri veya sıradan insanları görseniz onlarla rahat rahat konuşursunuz. Oysa siz Arapça bilmiyorsunuz, onlar da Türkçe bilmiyorlar. O mânâ âleminde, ruhların özel dile ihtiyacı yoktur. O düzeyde düşünceler rahat rahat ağızlardan dökülür ve herkes her dili anlar. Siz Arapla Türkçe konuşursunuz, Arap da hiç Arapça bilmeyen Türk ile Arapça konuşur. Cennetteki ruhlar birbiriyle çok güzel iletişim sağlarlar; belli bir dile ihtiyaç yoktur. Ama bu sözlerin yazarları madem böyle cennet durumunu biliyorlar, bari gidip cennette kurs açsınlar. Oraya giden ruhlara Arapça kursları açsınlar da gidenler zorluk çekmesin. Herhalde iyi de para kazanırlar. Bu söylenenler hep hurafedir, bu konudaki hadisler de uydurmadır.

 

*yazı arşivden alınmıştır