ALKOLLÜ İÇKİ HARAMDIR
Cuma, 26 Ağustos 2016 00:00

ALKOLLÜ İÇKİ HARAMDIR*

Hocam içkinin dinimizde kesin olarak haram olduğunu biliyorum. Ancak son zamanlarda çeşitli gazete ve dergilerde şarabın kalp hastalıklarına iyi geldiğinin ve her gün düzenli olarak bir kadeh şarap içenin çok daha sağlıklı yaşadığının bilimsel olarak kanıtlandığını yazıyor. Hattâ 2 gün önce okuduğum bir gazetede fareler üzerinde yapılan bir deneyin de aynı sonucu verdiğini, akşam yemeğinde alınan bir kadeh şarabın yediğimiz yiyeceklerdeki yağ oranını azalttığı yazıyordu. Hattâ bir köşe yazarı da Kur’ân’da Nahl suresi 67'nci âyette belirtilen bu mucizenin bilim tarafından 1500 sene sonra keşfedilebildiğini yazdı. Bir seferinde ... hoca da içki olarak içilmeden yemeğe lezzet verici olarak şarap katılmasında mahzur olmadığını söylemişti. Dinimizin şaraba, diğer içkilerden farklı bir muamele ettiği doğru mudur? Eğer değilse, dinimiz faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan (bu kanıtlamanın doğru olduğunu varsayarsak) bir içkiyi sarhoş olmaksızın içmeyi neden yasaklamış olabilir? Şarabın faydalı olduğu, dinimizin yasaklama emri karşısında doğru olabilir mi? Çünkü biliyoruz ki İslâm insanlığın faydasına olan hiçbir şeyi yasaklamaz. Saygıylar...

Cevap: Kur’ân-ı Kerîm hamr dediği şarabın necis yani pislik olduğunu belirtmekte bundan uzak durmayı emretmektedir. Onda biraz yarar olsa da zararının, yararından çok olduğunu vurgula­mak­tadır. Şarapta yarar var ama zararı daha çok. Her yasaklanan şeyde biraz yarar bulunabilir. Hırsızlıkta yarar yok mu? Var. Adam soyduğu evin mücevheratına konar, bir anda zengin olur ama ya soyulan? Ya toplum? Bundan büyük zarar görür değil mi? Kumarda da yarar var kazanan bir anda zengin olur. Ya kaybeden ve toplum? Tinerde de yarar var. Adam kullanınca kendisini dünya hükümdarı görür ama alıştıktan sonra dengesini kaybeder, o zehiri alabilmek için önüne çıkan engelleri yıkmaya, insanları öldürmeğe kalkar. Azı faydalıymış, sarhoş olmadıkça zararı yokmuş. Onun sınırı var mı? Bugün bir kadeh, ertesi gün 1.5, sonra iki ve devam edince alkolik, dengesiz bir insan. Ağzı şarap kokan dengesizlerden oluşan bir toplum.

Sarhoş insan neler yapar, trafiğe sarhoş çıkan nice katliamlar yapar? Bunun önünü açınca içki topluma yayılır, Avrupa gibi ortalığı sarhoş kafalar sarar. Hangi akıllı insan bunu savunur bilemem, hangi din adamı bunu savunur bilemem. Çünkü Peygamberimiz şarabı pisliklerin anası saymaktadır.

 

*yazı arşivden alınmıştır