ONLARIN İŞİ ALLAH’A AİTTİR
Pazartesi, 22 Ağustos 2016 00:00

ONLARIN İŞİ ALLAH’A AİTTİR*

Sayın hocam dinimizin maalesef şov programlarına malzeme olduğu günümüzde bizleri en doğru biçimde aydınlattığınız için ışığınızın hiç sönmemesini dilerim. Kullarının akıbetini sadece yüce Allah bilir. Kutsal kitabımız Kur’ânı Kerîm’de (örn; Maide 32) bir cana kıymanın bütün insanlığın canına kıyılmış gibi sayılacağı anlatılır. Oysa Osmanlı döneminde fetihler ve savaşlar haricinde "devletin bekası için kardeş katli vaciptir" bile denilerek pek çok canın alındığını tarihi gerçekler olarak biliyoruz. Merak ettiğim bizlerin türbelerine hürmet, ruhlarına saygı duyduğumuz padişahlarımız Allah'ın huzurunda hangi ahval içerisinde olacaklardır? Umarım bu merakımı boş ve gereksiz bulmaz beni aydınla tırsınız. Sonsuz saygılarımla...

Cevap: Devletin bekası için kardeş katline cevaz veren fetvalar da yine din adamlarından çıkmıştır. Biz onların yaşadığı şartları yaşamadık. Cem ve Sofu Bayezid arasındaki kavga sürse idi, biliyorsunuz devlet parçalanacaktı. Herhalde Avrupalılar da kaşına gözüne aşık oldukları için Cem'i saklamadılar. Ama ne olursa olsun elbette beşikteki çocuğun öldürülmesi kabul edilemez. Fakat saltanatlardaki, iktidarlardaki entrikalar insanları bozuyor. İnsanlar evliya değil ki, nefis, dünya tutkusu ağır basıp ikbal uğruna yanlışlar yapıyorlar.

Ama bu yanlışı yapanlar bilemeyiz belki hatâlarını affettirecek iyilikler de yapmışlardır. Artık Allah'ın huzuruna gitmiş olan insanların makamı hakkında hüküm vermek bize düşmez. Kur’ân, insanların işinin Allah'a kaldığını, Allah dilerse onları bağışlaya cağını, dilerse cezalandıracağını belirtmektedir. Allah'a gitmiş olanlar hakkında bizim yapacağımız tek şey vardır: "Ölülerinizi hayır ile yâd ediniz!"

*yazı arşivden alınmıştır