KADINLARARASI AVRET
Pazar, 21 Ağustos 2016 00:00

KADINLARARASI AVRET*

Hocam ben bu sene hacca gidip geldim ve kapandım. Şimdiye kadar açık geziyordum ve sadece kadınlara ait olan havuzlara mayo ile giriyordum. Ancak şimdi kadınlar arasında da göbek ile diz kapağına kadar olan bölgeyi göstermenin haram olduğunu söylediler. Bu gerçekten doğru mu? Bunu doğrulayan bir âyet veya hadis var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

Cevap: Kadının kadına karşı kapanması anlamsızdır. Ahzâb Suresi’nin 55’nci âyetinde kadınların, örtünmeleri gerekmeyen kimseler sayılırken kadınların da birbirlerine mahrem oldukları, birbirlerine karşı örtünmeleri gerekmediği belirtilmektedir. "Kadınlarına karşı (örtünmemelerinde) bir günâh yoktur" sözünden bazıları, ancak Müslüman kadınların, birbirlerine mahrem olduklarını, Müslüman olmayan kadınların, Müslüman kadınlara mahrem olmadıklarını söylemişlerdir. Bu tamamen tutarsız bir görüştür. Burada “kadınları” söylemi ile toplum kadınları amaçlan mıştır. Bunların müslüman olup olmaması önemli değildir. Kastedilen, kadın cinsidir. Bütün kadınlar birbirlerine mahremdirler.

Kadınların, kendi aralarındaki avretinin (örtülmesi gerekli yerlerin) göbekle diz kapağı arası olduğu, fıkıh kitaplarında mevcut ise de bu husus, üzerinde ittifak edilen bir görüş değildir. Bu tür görüşler insanların yorumlarıdır. Kur’ân böyle bir kısıtlama getirmemiştir. Bilindiği gibi kadın bedeninin en çekici yeri memesidir. Kadınların birbirlerine ve baba, kardeş gibi erkek mahremlerine karşı memeleri dahi avret sayılmamış, kapatılma zorunluluğu getirilmemişken kadının, hemcinslerine bacağını göstermesini haram saymak tutarlı görünmüyor. Kanaatime göre kadınların birbirleri arasında normal mayo ile bulunmalarında bir sakınca yoktur. Bağlayıcı bilgi kaynağı Kur’ân'dır. İnsanların yorumları bağlayıcı kaynak değildir.

 *yazı arşivden alınmıştır