TEVBE HAKKINDAKİ BİR SÖYLEMİ AÇIKLAMA RİCASI *** EBCED HESABIYLA KUR'ÂN'I AÇIKLAMAK DOĞRU MU?
Çarşamba, 03 Ağustos 2016 00:00

TEVBE HAKKINDAKİ BİR SÖYLEMİ AÇIKLAMA RİCASI

Sayın Süleyman Ateş Hocam merhaba,

Sizden ricam, Vatan Gazetesi tarafından verilen sizin İlmihal kitabınızın 286. sayfasındaki Tevbe ile ilgili yazınızın bir kısmındaki açıklamanızı anlayamadım.

Daha detaylı açıklayabilmeniz mümkün müdür?

“Tevbe, her harabolanı onarmak; her onarılanı harabetmektir.

"Onarmak" her halde baskı hatasıdır fakat tüm cümleyi size zahmet açıklayabilir misiniz? Sizlere iyi günler dilerim...

Cevap: Tevbe, her türlü kötü halden, her türlü iyi hale dönmektir. "Tevbe, her harap olanı onarmak, her onarılanı harabetmektir." Tevbe, tab'ı (nefis duygularını) giderip ilme uymaktır. Tevbe, kulun eğrilikten doğruluğa dönmesidir. Tevbe, zayi edilen geçmiş vakitlere sürekli pişmanlık duymak, işlenen aykırı davranışları düzeltmektir. Tevbe, her kötülükten dönmen, dönüşünde sebat etmen, ihmalini telâfiye çalışman, bozduklarını düzeltmendir (Sülemî, Derecâtu'l-mu'âmelât, s. 23).

"Her harabolanı onarmak" şu anlama gelir: Günah, Allah'a isyan, Allah'ın bir yasağını çiğnemek, dinin bir duvarını veya bir temelini yıkmak demektir. İşte tevbe, dinin harabolan emir ve yasaklarını onarmak, emirleri yaparak, yasaklardan kaçarak dinin harabedilmiş kısmını tamir etmektir. "Her onarılanı harabetmek" de şu anlamdadır: Dine aykırı olan günah işleri işleyen kimse yasak olanı inşa etmekte, yasakları yaparak onarmaktadır. İşte tevbe, onarılmış olan, yani yapılan günahları, isyanları yıkmak, harabetmek demektir. Yasakları yıkıp harabetmek, dinin emirlerini onarmak demektir. Bu tür Tevbe büyük İslâm mutasavvıflarının özlü tanımıdır.

 


 

EBCED HESABIYLA KUR'ÂN'I AÇIKLAMAK DOĞRU MU?

Hocam; Kur’ânı Kerîm’in ebced ve cifr ile tefsir edilmesi meşru mudur? Resulün böyle bir uygulaması var mıdır? Teşekkürler...

Cevap: Bu konuda daha önce geniş bir yazı yazmıştım. Özetle Kur'ân'ın ebced hesapları ile tefsir edilmesi asla doğru değildir. Ne Hz. Peygamber, ne de sahabiler böyle şeylerle uğraştılar. Sonradan bu tür haberler onlara iftira edildi. Bu tür şeylerle uğraşmak sonunda Kur'ân'ın yalanlanmasına ve amacından saptırılmasına yol açar.