NİKÂH SAHİHLİĞİ

Selamun aleyküm.

Üniversite öğrencisiyim. Sevdiğim bir kız var ve evlenmek istiyorum. Günah olmasın diye nikâh kıydırdık. Hanefilikte ebeveyn rızası şart değil diye. Belli bir zaman geçti ve nikâhımız sahih mi diye vesvese geliyor aklıma? Duyurmadık da. Ailesine söylemeyeceğini bildiğimiz bir kaç arkadaşımız biliyor onun haricinde bilen birileri yok. Sizce sahih midir hocam? ...

Cevap: Siz önce keseri kendinize vurun, sonra baltayı başkasına vurursunuz. Sizinki nikâh değil, el âlemin kızıyla şehvet duygusunu tatmin etmektir. Nikâh ciddiyet ve açıklık ister. Hanefilikte velînin izni şart değilmiş. Ama Hanefîlikte kızın veliden gizli olarak evlenmesi var mıdır? Böyle bir şeyi ben bilmiyorum. O kızı büyüten kim? Kızının bir gençle kendilerinin haberi olmadan karı koca ilişkisi yaşadığını duyduğu zaman o velinin ana babanın yaşayacağı yıkıntı ve çöküntüyü düşünmek gerekir. Peygamberimiz "Bir koyun da olsa kesip düğün yemeği veriniz" buyurmuştur. Maksat nikâhın duyulması, toplumun suçlamasını önlemektir. Size tavsiyem ciddi iseniz derhal kızın ailesine durumu bildirmek ve kız ile ailenin müsaadesiyle nişanlanıp dini nikâhı da kıymaktır. Yahut kızı serbest bırakmaktır. Seçim size aittir.

 


 

ÂDET HALİNDE ORUÇ

Selamın Aleyküm hocam, size Oruçla ilgili bir sorum olacaktı bir bayan oruçlu iken özel günü geldiğinde hala oruçlu ve ilk kan geliyor burda orucu bozup bir seyler yemeye başlayabilirmi yoksa o günü oruçlu tamamlayıp aksam iftar saatine kadar beklemelidir şimdiden size teşekkür ediyorum...

Cevap: Âdet ibadete engel değildir. Kesin kanaatime göre âdet görmekte olan kadın orucunu tatabilir, namazını da kılabilir. Bunu çok çok yazdım ama ya okunmuyor veya önem verilmiyor. Bir kadın kendi isteğiyle veya rüyada cünüp olsa orucunu devam ettirir mi? Evet. Kendi isteğiyle olan cünüplük oruca engel değil de kendi isteği dışında âdet görme niçin oruca engel olsun? Kur'ân'a göre âdet halinde kadının cinsel ilişkide bulunması yasaktır. Bu yasak da kadının kendisinden çok kocasına yöneliktir. Maksat kadına karı bir soğukluk hissinin uyanmaması ve bir de kadına eziyet edilmemesidir. Şimdi âyetin mealini yazayım ona göre hareket edersiniz. Bence siz orucunuza devam edin.   

"Sana âdet görmeden soruyorlar. De ki: 'O eziyettir. Âdet halinde kadın­lardan çeki­lin, temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın (cinsel ilişkide bulunmayın). Temizlendikleri za­man Allah’ın emrettiği yer­den onlara varın. Allah tevbe edenleri sever, temiz­lenenleri sever'." (Bakara:222)