ALTIN HESABI HK. *** PEYGAMBERDEN BİR ŞEY İSTEMEK
Cumartesi, 18 Haziran 2016 00:00

ALTIN HESABI HK.

Sayın hocam merhaba, ben düğünlerden gelen altınlarımı iş bankası altın hesabına aktardım. Fiziksel olarak altınlarımı aldılar, eritip 24 ayara dönüştürüp altın hesabıma ak­tardılar. Ben bu altın hesabında bulunan altınlarımı iş bankası web sayfasında alım-satım işlemlerine tabi tutabilir miyim acaba? Aydınlatabilirseniz çok memnun olurum. Saygılarımla...

Cevap: Soru çok tuhaf. Sen iş Bankasındaki paralarını alım satım hesabına tabi tutabildiğine göre altın hesabını da alım satım hesabına tabi tutabilirsin. Bu bir ticarettir. Kuyumcular ne yapar? Altın alıp altın satarlar. Bu alım satımdan para kazanırlar. Sizin işiniz de aynı değil mi? Bu kâr zarar hesabıdır. Ancak burada kâr söz konusu olabileceği gibi zarar da söz konusu olabilir. Zarara da ortak olmanız kaydıyla işlem caizdir. İslâm fıkhında buna Mudarebe usulü denilir.


 

PEYGAMBERDEN BİR ŞEY İSTEMEK

Peki, hocam, peygamberden bir şey istemek yahut şefaat beklemek de mi şirktir? Saygılarımla...

Cevap: İşte size Kur'ân'dan cevap; "Allah'ı bırakıp da kıyâmet gününe kadar kendisine cevap veremeyecek şeylere yalvarandan daha sapık kim olabilir? Oysa onlar, bunların yalvarmalarından habersizdirler." (Ahkaf Suresi: 5)

"Gerçek du‘â, ancak O'na yapılır. O'ndan başka du‘â ettikleri ise, kendilerinin hiçbir isteklerini karşılayamazlar. (Onların durumu) tıpkı ağzına gelsin diye suya avuçlarını uzatan kimse gibidir. Oysa (uzanıp suyu avuçlamadıkça su) on(un ağzın)a gelmez. İşte kâfirlerin du‘âsı, öyle boşa gider." (Ra'd Suresi: 14)