TEHECCÜD VE SABAH NAMAZINI ERTELEYEBİLİR MİYİM?
Cuma, 17 Haziran 2016 00:00

TEHECCÜD VE SABAH NAMAZINI ERTELEYEBİLİR MİYİM?

Çok kıymetli saygı değer Hocam, Allah’ın selamı üzerinize olsun diyerek sözüme başlamak istiyorum. Öncelikle size minnettar olduğumu belirtmek isterim Hocam, Allah’ım sizi başımızdan eksik etmesin, bizi dinimiz hakkında bu kadar güzel aydınlattığınız için.

Hocam ben yakında Türkiye'ye gelmek istiyorum 4 senedir görmediğim annemi ziyarete, ancak aklıma bir şey çok takılıyor, ben Allah’ıma şükür bütün namazlarımı eksiksiz kılıyorum. Teheccüd namazı da dâhil fakat annem kronik böbrek hastası, artı uyku bozukluğu var kendisinde.

Ben gece onu rahatsız etmemek için teheccüd ve sabah namazımı en geç ne zamana kadar geciktirebilirim veya diğer namazlarımla birlikte cem edebilir miyim veyahut sizin bir soruya verdiğiniz cevapta dediğiniz gibi bir iki günlük namazlar kaza sayılmaz peş peşe kılınırsa eda sayılır demiştiniz. Ayrıca sizin dediğiniz gibi huşu içinde kılmak istiyorum namazlarımı ama bu durumda mümkün olmayacak, aklım annemde kalacak, onu rahatsız edeceğim için. Ayrıca eş dost ziyaretinde de bulunacağım bazı akrabalarda geceleyeceğim ihtimali de var aynı şekilde orda da zorlanacağım ve insanları kendi evinde rahatsız edeceğim için.

Değerli Hocam sizin vereceğiniz cevap benim için çok önemli, siz benim ve eminim ki binlerce okurunuzun da güzel dinimizi doğru öğrenmemize ve sevmemize ışık tutan yeri doldurulmayacak kalplerimizde tek ve hep öyle kalacak ilim hocamızsınız. Rabbim size uzun ömürler versin, ellerinizden hürmetle öperim...

Cevap: Hanım Efendi, namazlarınızı muntazam kılmanızdan, teheccüd namazına kalkmanızdan ötürü muhakkak Allah'tan bol sevap alırsınız. Annenizi ziyarete geldiğinizde teheccüd namazına kalkmanız eğer annenizin uykusunu kaçıracaksa ayrı bir odada yatarsınız. Yahut kalkınca lavaboya gitmez, bulunduğunuz odada veya yatağınızın başında teyemmüm edip namazınızı kılarsınız. Teheccüd namazının vakti, gecenin ortasından itibaren tan yeri ağarmasına kadardır. Ondan sonra sabah namazının vakti girer. Sabah namazının vakti tanyeri ağarmasından itibaren güneşin doğma zamanına kadardır. Bu arada ne zaman kılsanız olur. Ama ortalığın biraz ağarmasını beklemek daha makbuldür. Fakat mutlaka güneş doğmadan önce kılınmalıdır. Güneş doğuncaya kadar kılamamış olan, güneş doğduktan sonra da kılar. Ama artık sabah namazının vakti değildir. Duha vaktidir. Yani kuşluk vaktidir. Vaktinde sabah namazını kılamamış olan öğleye kadar yine sünnetiyle beraber sabah namazını kılar.

Anneniz uyanır diye sabah namazını ertelemek söz konusu olamaz. Zaten annenizin de sabah namazına kalkması gerekir. Siz kalkınca uyanırsa uyansın, daha iyi ya. Kalkıp namazını kılar. Sabah namazı vaktinde uyumak bereketi kaçırır. Nerede misafir olursanız olunuz, oralarda da teheccüd ve sabah namazlarını kılacaksınız. Sabah namazı, öğle veya ikindi namazlarıyla birleştirilmez. Hz. Peygamber'in normalde böyle bir uygulaması yoktur. Ancak öğle ile ikindi ve akşam ile de yatsı vakitleri iş veya yolculuk dolayısıyla birlikte kılınabilir. Fakat bir mazeret dolayısıyla bir günlük veya iki günlük namazını kılamamış olan, bunları sırasıyla kılar. Ama bu mazeret dolayısıyla olur. Durup dururken ben misafirlikteyim, başkalarını rahatsız etmeyeyim düşüncesiyle namazları kılmamak, sonra bunları birlikte kılmak bilinçli bir Müslümanın yapacağı iş değildir. Hz. Peygamber'in de böyle bir uygulaması yoktur. Zaten bile bile namazı kılmamak, mazeretsiz olarak ertelemek asla caiz olmadığı gibi bazı bilim adamları böyle yapanı dinden çıkmış kabul etmektedir. Benim bildiğim budur. Allah yardımcınız olsun.