Namazların birleştirilmesi ve seher vakti *** Namaz - oje - abdest
Salı, 11 Ekim 2011 00:00

Namazların birleştirilmesi ve seher vakti...

Çok saygı değer Hocam, Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Rabbim sizden razı olsun. Yazmadan yapamayacağım, Ramazan ayında katıldığınız TV programında sizleri çok üzdüler. İnanın sizin üzüldüğünüzü görünce dayanamadım ve kanal değiştirdim. Siz benim için çok değerlisiniz, sizden çok şey öğrendim, şu anda tefsirinizin 7.cildine geldim. Sayın hocam sizin sayenizde namazlarımı cem etmeyi öğrendim. Ben çalışıyorum, özellikle kışın ikindi namazımı kılamıyorum. Öğle yemeğine çıktığımızda öğle namazının son sünnetinden sonra ikindinin farzını kılıyordum. Geçenlerde okuduğum bir kitapta öğlenin farzından hemen sonra ikindinin farzının kılınacağını yazıyordu. Yani öğlenin son sünnetini kılmamış oluyoruz. Kitapta okuduklarım doğru mudur?

İkinci sorum, seher vaktinin hesaplanmasıyla ilgili. Takvimlerde yazan Akşam namazı vaktiyle imsak arasındaki saat toplanıyor, çıkan sayı 6’ya bölünüyor. O sayı da imsak vaktinden çıkarılınca seher vaktinin veya teheccüd namazının başlangıcı bulunuyor. Mesela Ankara’da bugün akşam ezanı 19.20 okunuyor. İmsak 4.47. arada 9 saat 27 dakika var. Gecenin son 1/6 bulmak için bu sayıyı 6’ya bölüyorum, yaklaşık olarak 1,5 saat çıkıyor, yani bugün Ankara’da Seher vakti saat 3’de başlıyor. Sayın hocam hesabım doğru mudur?

Çok değerli vaktinizi aldım, hakkınızı helal edin lütfen. Saygı ve hürmetle ellerinizden öpüyorum. Allah’a emanet olun Hocam... Serpil E.

Cevap: Serpil Hanım, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Cem konusunda okuduğunuz doğrudur ama Ca'feri mensubu mensupları, şöyle cem ederler: Önce birinci namazı, mesela öğle kılarlar. Ardından iki rek'at nafile kılarlar. Biraz beklerler. Veya bu arada Kur'ân okur, zikrederler. Aradan beş altı dakika geçtikten sonra bu kez bir kametle ikinci namazı (mesela ikindi) kılarlar. Ama diğer fıkıh ekollerine göre cem halinde iki namaz arasına nafile sokulmaz. Bence namaz kılmanın hiçbir sakıncası olmaz. İki namaz arasına bir sünnet veya nafile sokmak, cem'e engel olamaz. Böylece iki vakit namazı arası biraz ayrılmış olur. Özetle sizin uygulamanızda bir sakınca yok ama dört mezhep ekollerine göre cem halinde iki namaz arasına nafile (sünnet) sokulmaz. Çünkü acelesi veya önemli bir işi olan böyle cem eder. Öyle ise sadece farzlar kılınmakla yetinilir. Böyle acele durumlarda nafileye gerek yoktur.

Seher vaktini bulmak için yaptığınız ince hesaplamaya aklım ermez. Böyle bir hesaplamayı ne Peygamber yaptı, ne de bildiğim herhangi bir aşk adamı. Bu kadar ince hesaba ne gerek var? Önemli olan yarım saat veya 15 dakika önce veya sonra değil, kendini Hakk’a vererek ibadet etmektir. Bundan anlaşılıyor ki siz teheccüd namazını kaçırmıyorsunuz. Ne mutlu size Serpil Hanım!

 

Namaz - oje - abdest

Merhaba, öncelikle ojeliyken namaz kılıyorum  ve çoÄŸu kiÅŸi abdest geçerli olmayacağı için namazın da kabul olmayacağını söylüyor. Bu konuda huzursuzluk yaşıyorum. Merak ettiÄŸim baÅŸka bir konu da, boy abdesti aldıktan sonra tekrar namaz abdesti almadan direkt namaz kılabilir miyim? Cevabınız için teÅŸekkür ederim. Dilek

Cevap: Namazını kıl, oje abdeste ve boy abdestine engel değildir. Boy abdesti aldıktan sonra yeniden abdest almaya gerek yoktur. Boy abdesti, abdestin daha mükemmelidir. Sadece boy abdesti ile namazını kılabilirsin.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ