VAHYİN KESİLMESİ SÜRECİNİN VARAKA İLE İLGİSİ YOKTUR (3)
Çarşamba, 25 Mayıs 2016 00:00

VAHYİN KESİLMESİ SÜRECİNİN VARAKA İLE İLGİSİ YOKTUR (3)

(...dünden devam)

Buradan anlaşılıyor ki daha Muhammed işin başındayken neyin ne olduğu, aracıların kim olduğu, gelenlerin ne olduğu, sistemin özü(inananlar cennete, inanmayanlar cehenneme) Varaka tarafından biliniyordu. Belki Muhammed’e başka bir şey olmuştu, Varaka bunları Muhammed’in başına gelenler olduğunu nerden biliyordu, yoksa ona da mı vahiy gelmişti?

Çoğu İslami kaynakta Hatice’nin Muhammed’e hemen inandığı söylenir, anlaşılıyor ki Hatice varaka ’ya sormadan net bir fikre varamamış.

Kaynaklar devam ediyor…

“ey Muhammed itikâf zamanında müşahede ettiğin halleri bana bir hikâye et. Bunun üzerine Hz. Muhammed mağarada kendisine nazil olan ilk ayeti okudu. Varaka heyecanla: ya Muhammed, seni tebrik ederim. Hz. İsa’nın kendisinden sonra geleceğini haber verdiği ahir zaman peygamberi sensin. Seni ilk ziyaret edenler namosdur (nomos olmalı). Çok geçmeden halkı hak dinine tebliğ için elçi olacaksın. Sana inanmayanlar hakkında bin türlü iftiralar edecekler. Sana eza ve cefayı reva göreceklerdir. Seni Mekke’den hicrete mecbur edeceklerdir. Çünkü peygamberliğe nail olan kimselere, kavmi arasında birçok düşmanlar çıkmıştır. Keşke genç olsa idim de Mekke’den çıktığın zaman sana hizmet ve yardım edebilseydim. Diyerek Hz. Muhammed’i kucaklayıp öptü”

Bu noktada Varaka’nın hicreti söylemesi büyük bir kehanet olarak gösterilir. Mekke’deki hâkim sınıfın bu yeni görüşleri benimsemeyeceği oldukça aşikârdı. Eninde sonunda göç kaçınılmaz olacaktı. Nitekim Muhammed ilk ayetleri onlara (Velîd bin Muğîre) anlatınca karşılaştığı durum pek de şaşırtıcı olmaz.

“Müddessir 18-zira o, düşündü taşındı, ölçtü biçti. 19- canı çıkasıca, ne biçim ölçtü biçti. 20- sonra, canı çıkasıca, ne biçim ölçtü biçti. 21-sonra baktı. 22-sonra kaşlarını çattı. 23- en sonunda, kibrini yenemeyip sırt çevirdi. 24-“Bu (Kuran) dedi, olsa olsa (sihirbazdan öğrenilerek!) nakledilen bir sihirdir. 25- Bu, insan sözünden başka bir şey değil.

Kaynaklar: 1-Enver Behnan Şapolyo-Peygamberler Tarihi. 2- Ahmet Sırrı Arvas-Hakikatin Peşinde... Varaka bin Nevfel. 3- Salih Suruç-Kâinat'ın Efendisi (asm)

Cevap: Uzun mailinizi okudum. Yalnız şu kadarını söyleyeyim ki Varaka'nın vahiy gelmesiyle en ufak bir ilgisi yoktur. Vahiy süreci ne onunla başladı, ne de onunla bitti. Bir ara vahyin kesilmesi doğrudur ama bu konuda verilen sürede kesinlik yoktur. Kimi kırk gün vahiy kesildiğini söyler, kimi rivayet bunu üç yıla çıkarır. Bunlar rivayettir. Ama vahyin bir süre durması Varaka'nın ölümüyle ilgili değildir. Kaldı ki bu yazı bilimsellik taşımaz. Belli ki bazı parçaları Osmanlıca bir kaynaktan aktarılmış. Varaka’nın Şam’da Irak’ta kimi rahiplerle tanışması hakkındaki söylemler de kurgu gibi geliyor. Bu konuda isterseniz Kur'an'a göre Hz. Muhammed adlı eserimi okuya­bilir­siniz. Selamlar.

***