JELATİNDE DOMUZ KEMİĞİ VARMIŞ, HIRİSTİYANLAR KİTAP EHLİ Mİ?
Perşembe, 19 Mayıs 2016 00:00

JELATİNDE DOMUZ KEMİĞİ VARMIŞ, HIRİSTİYANLAR KİTAP EHLİ Mİ?*

Selamünaleyküm saygıdeğer ve kıymetli hocam, ben yurtdışında yaşayan birkaç kişiden biriyim. Bununla beraber sizin de birçok defa karşılaştığınız günlük sorulardan birkaç tane kafamı kurcalayan soruları sizinle paylaşmayı düşündüm.

1) Burada birçok işyerinde ve şirketlerde Otomatik Makinede Kahve veya Cappuccino içeceklerinde domuz kemiğinden elde edilen maddenin(jelatin) olduğunu söylüyorlar. Ve birçok kişi bu durumdan şikâyetçi olduğu gibi bu durumda haram olduğunu söyleyip içmiyorlar ve bana da içirmemek için telkinde bulunuyorlar. Bu tür içeceklere haram diyebilir miyiz?

2) Bugünkü yazınızda Ehl-i kitabın kestikleri tavuk, koç gibi hayvanları Müslümanların rahatlıkla yemesinde bir sakınca olmadığını yazıyorsunuz. Ama örnek olarak Almanya'da herkes ehl-i kitap mı? (meselâ Hz. İsa'yı Allah’ın oğlu kabul edenlerin Ehl-i kitap olmadığını söyleyen) hocalar var. Bu konudaki görüşünüzü bekleriz. Selametle........

Cevap: Benim bildiğime göre bütün Hıristiyanlar ve Yahudiler Kitap ehlidir. Yani Kitapları vardır. İncil'e veya Tevrat'a veya her ikisine inanırlar. Onlarda zamanla ortaya çıkan yanlış inançlar onları Kitap ehli olmaktan çıkarmaz. Kitaplarını inkâr etmedikleri sürece.

Hem siz onların Kitap ehli olduğunu ister kabul edin, ister etmeyin. Kur'ân onları Kitap ehli kabul eder. Bu inançlar şimdinin işi değil. Kur'ân inerken de Hıristiyanlar arasında bu inançlar vardı ama Kur'ân onları Kitap ehli saymıştır ve İslâm tarihi boyunca da Hıristiyan ve Yahudilere Kitap ehli muâmelesi yapılmıştır. Şimdilerde eğer bu hüküm değiştiyse hemen durmayın yeni fıkıh kitapları yazın, Hıristiyanların Kitap ehli olmadığını söyleyin. Kitap ehli değillerse müşriktirler. Artık gerisini siz hesap edin. Dünya sürekli kavgalar içine girsin.

Hem kardeşim siz niçin o müşrikler arasında bulunuyorsunuz? Sizi orada zorla tutan yok ki. Jelatinde domuz bilmem nesi varmış da, yok harammış da. Kim çıkarıyor bunları? Domuzun eti haramdır. Jelatin değil. Domuz kılından fırça da yapılabilir, ayakkabı da dikilebilir. Lütfen dini böyle yoz düşüncelerle daraltanlara kanmayın, fırsat da vermeyin. Helâli haram yapmak, dine haramlar eklemek büyük günahlardandır.

 

*yazı arşivden alınmıştır