KUNÛT DUÂSINI BİLMEYEN NE OKUMALI?
Cuma, 13 Mayıs 2016 00:00

KUNÛT DUÂSINI BİLMEYEN NE OKUMALI?*

Saygıdeğer hocam, sizi saygıyla selamlıyor ellerinizden öpüyorum. Ben 43 yaşındayım; 2 yıl önce Allah nasip etti, namaza başladım. Yalnız eksiklerim var. Duâlardan eksiklerim var. Âyetel-kürsi ve kunut duâlarını bilmiyorum; ezberlemek için çok uğraştım beceremedim. Benim sizden ricam aşağıya aydınlanmak için sorular yazacağım. Allah aşkına o sorulara cevap yazın da kafam da rahatlasın; inanın herkes bir şeyler söylüyor. Şaşırdım.

1) Tesbihata başlamadan önce âyetel-kürsi okunuyor; bilmeyince ne okuyoruz?

2) Kunut duâlarını bilmeyince vitir namazında kunut duâsı yerine ne okuyabiliriz. ...

Cevap: Değerli kardeşim tesbihattan önce âyetel-kürsî okumak ne farzdır, ne sünnettir. Sadece eskilerden kalma bir gelenektir, âdettir. Okumak sevaptır ama okumasanız eksiklik olmaz. Namazdan sonra sünnet olan sadece 33 kere subhânellah, 33 kere elhamdü lillah, 33 kere Allahu ekber demektir. Bunları söylediniz mi sünneti yerine getirmiş olursunuz. Âyetel-kürsî okumanız gerekmez. Ama ille okumak istiyorsanız bir Kur'ân meali alınız, Bakara Suresini açınız, 255'ci âyet âyetel-kürsîdir, işte mealden onun anlamını okursunuz. Aynı şeydir.

Kunut duâsını bilmiyorsanız, onun Türkçe anlamını okuyunuz. Ben size Kunut duâsının Türkçe anlamını yazıyorum, onu okuyunuz, daha iyi olur.

Doğru görüşe göre Vitr, sünnettir, çünkü sünnet ile sabit olmuştur. Tek rek’atli namazdır, bir rek’at de, üç rek’at de, beş rek’at de, … kılınabilir.

Peygamber Efendimizin, vitrin birinci rek'atinde Fâtiha'dan sonra "Sebbihi'sme rabbike'la'lâ", ikinci rek'atinde "Kul yâ ey-yuhâ’l-kâfirûne", üçüncü rek'atinde "kul huvallalhu ehad"i okuyup üçüncü rek'atin rükûundan önce kunut ettiği; Hz. Âişe'den gelen hadîste ise üçüncü rek'atte "Kul huvallahu ehad" ve "muavvize-teyn" okuduğu da rivayet edilmektedir. Anlaşıldığına göre Peygamberimiz bazen öyle yapmıştır, bazen böyle yapmıştır. Her iki hadîs ile amel etmiş olmak için vitrin üçüncü rek'atinde bazen "kunut" yerine "muavvizeteyn" okunması iyidir. Ama böyle yapmak vâcib değildir.

İki rek’at kıldıktan sonra oturulur, yalnız "Tehiyyât" okunur. Üçüncü rek'ate kalkınca "subhaneke" okunmaz. Fatiha ve sureden sonra eller kulaklar hizasına kaldırılıp tekbir alınır, yana salınmadan bağlanır, ayakta kunut duâsı okunur. Ellerin bağlanması İmâm-ı A'zam'a göredir. İmâm Ebû Yûsuf, İbn Mes'ûd'un yaptığı gibi ellerini göğsüne kaldırır, avuçlarını göğe doğru açar, öyle kunut ederdi. Çünkü kunut duâdır. Dua halinde ellerin açılması uygundur.

Kunut'u unutup rükûa vardıktan veya başı rükû'dan kaldırdıktan sonra hatırlayan kimse ne rükû'da, ne de rükû'dan doğrulduktan sonra kunut etmeyip selâmdan sonra yanılma secdesi yapar. Kunut dua demektir. İbn Mes'ûd Hazretlerinden rivayet edilen şekliyle kunut şöyledir:

"Allâhumme innâ nesta'înuke ve nestağfiruke ve nestehdîke ve nu'minu bike ve netûbu ileyke ve netevvekkelu aleyke ve nusnî aleyke'l-hayra kullehû neşkuruke velâ nekfuruke ve nahle'u ve netruku menyefcuruk.

Allâhumme iyyâke na'budu ve leke nusallî ve nescudu ve ileyke nes'â ve nahfidu narcû rahmeteke ve nahşâ azâbek. İnne azâbeke bi'l-kuffâri mulhik."

Mânâsı: "Allah'ım, biz Senden yardım dileriz, mağfiret dileriz, hidayet dileriz. Sana inanırız. Sana şükreder, nankörlük etmeyiz. Sana isyan edeni terk ederiz.

Allah'ım, ancak Sana ibadet ederiz, Sana namaz kılar, secde ederiz. Sana koşarız. Rahmetini umar, azabından korkarız. Muhakkak azabın kâfirlere ulaşacaktır."

Kunutu okuyamayan kimse:

"Rabbenâ âtinâ fi'd-dunyâ haseneten ve fî'l-âhireti haseneten ve kına azâbe'n-nâr." Yahut üç kere "Allâhumma'ğfirlî" veya sadece üç kere "yâ Rabbî, yâ Rabbî, yâ Rabbî!" der.

 

*yazı arşivden alınmıştır